Ostalo
Prisutnost patogenih mikroorganizama u namirnicama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u razdoblju od 2002.-2006. godine
Ivana Ljevaković-Musladin
; Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije
Sažetak
Cilj ovoga rada jest prikazati učestalost izolacije patogenih mikroorganizama iz hrane koja se može naći u ponudi ugostiteljskih objekata na području Dubrovačko-neretvanske županije. Tijekom razdoblja od 2002.-2006. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji uzorkovano je i mikrobiološki ispitano 9.206 uzoraka namirnica. Uzorci su ispitani prihvaćenim ISO normiranim metodama za mikrobiološka ispitivanja hrane, a rezultati interpretirani prema Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice. Enterobakterije su izolirane iz 9,6% ispitanih namirnica, S. aureus iz 2,7%, E. coli iz 2,3%, te salmonela i sulfitoreducirajuće klostridije iz 0,1 % namirnica. Također je ispitana prisutnost stafilokoknih enterotoksina u slasticama i gotovim jelima, pri čemu nisu pronađeni niti u jednom od 74 ispitanih uzoraka. L. monocytogenes nije izolirana niti iz jednog uzorka. Najslabija mikrobiološka kakvoća jest utvrđena kod kolača što se i očekivalo. Ovdje prikazani rezultati ne odstupaju značajno od rezultata prikazanih u ostalim stručnim radovima. Prisutnost patogenih mikroorganizama u hrani ukazuje na potrebu stalnog praćenja mikrobiološke kakvoće namirnica i obavezu stalne edukacije osoblja koje radi s namirnicama.
Ključne riječi
Hrčak ID:
298226
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 489 *