Ostalo
Uvođenje novog pristupa sigurnosti hrane u zemlje pristupnice EU-a - izazovi i mogućnosti za Hrvatsku (Establishing new food safety approach in EU accessing countries - Croatian challenges and opportunities)
B Antunović
; Hrvatska agencija za hranu
Gordana Kralik
; Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, Poljoprivredni fakultet, Zavod za zootehniku
B Njari
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog podrijetla
Sažetak
Jedan je od glavnih ciljeva hrvatske poljoprivredne politike potrošačima omogućiti pristup odgovarajućoj i ispravnoj hrani koja je u skladu s propisima, naročito onima koji se tiču sigurnosti hrane. Hrvatska nacionalna strategija za sigurnost hrane na temelju novog pristupa sigurnosti hrane EU-a trenutačno je u fazi pripreme. Službeni okvir sigurnosti hrane upravo se reorganizira u cilju poboljšanja učinkovitosti uvođenjem procesa analize rizika.Koordinacija i suradnja između tijela nadležnih za pitanja sigurnosti hrane sve je intenzivnija zbog početka pregovora s EU-om. Osoblje i ustanove uključeni u nadzor sigurnosti hrane kroz pretpristupne programe jačaju svoja znanja i sposobnosti. Takvo usklađivanje pristupa i standarda između zemalja članica traži se kao jamstvo zaštite potrošača. Isti dokument razmatra izazove i mogućnosti s kojima se Hrvatska suočava tijekom pretpristupnog razdoblja.
Ključne riječi
sigurnost hrane,Hrvatska,EU,analiza rizika,strategija
Hrčak ID:
298271
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 306 *