Ostalo
Obilježja prehrane i uhranjenosti stanovništva Hrvatske
Katica Antonić Degač
Zrinka Laido
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Antoinette Kaić-Rak
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Sažetak
Suvremeno društvo suočeno je s problemom kako uskladiti socijalno ekonomski razvoj, proizvodnju dovoljnih količina hrane i očuvati okoliš, kako učinkovito spriječavati bolesti uzročno povezane s hranom i prehranom te smanjiti troškove zdravstvene zaštite i gubitke društva zbog posljedica bolesti.Geografski položaj Hrvatske, raspoloživi prirodni resursi i klimatski uvjeti pogoduju proizvodnji raznovrsnih namirnica i omogućuju opskrbu stanovništva značajnim količinama hrane iz domaćih izvora. Do uspostave i širenja trgovačke mreže potrošnja namirnica i prehrambene navike stanovništva, osoboto u seoskim područjima, uvelike su ovisile o lokalnoj proizvodnji hrane.Tako je u prehrani stanovništva na jadranskim otocima i u priobalnom području bila zastupljenija riba, maslinovo ulje, lisnato povrće, samoniklo jestivo bilje i agrumi, a u kontinentalnom području crveno meso, perad, svinjska mast, krumpir i proizvodi od žitarica. Svježe povrće i voće u kontinentalnom području konzumiralo se najčešće samo sezonski, uglavnom ljeti i u jesen, sve do unatrag dvadesetak godina otkada se hladnjaci i škrinje za duboko zamrzavanje koriste u većini domaćinstava, a uz to je i proširena trgovačka mreža.
Ključne riječi
hrana,prehrambene navike,uhranjenost,djeca,odrasli
Hrčak ID:
298464
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 409 *