Ostalo
Ugljikohidrati u glavnom obroku dječjih vrtića Osijeka
Marina Valek
; Zavod za javno zdravstvo Osječko baranjske županije
Zdravko Ebling
; Dom zdravlja Osijek
Belita Laslavić
; Zavod za javno zdravstvo Osječko baranjske županije
Nada Pitlik
; Zavod za javno zdravstvo Osječko baranjske županije
Sažetak
Služba zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije od 1997. kontrolira energetsku vrijednost i kvalitetu glavnog obroka dječjih vrtića grada Osijeka. Analiza rezultata je pokazala da je prosječna energetska vrijednost obroka za 13% viša od preporučene. Ugljikohidrati su zastupljeni s 50%, po tipu su složeni, a porijeklom iz brašna i proizvoda od brašna, riže i krumpira. Potrebna su dodatna, ciljana ispitivanja kvalitete javne prehrane na području cijele Županije. Podaci o zdravstvenom stanju populacije na području Županije ne ukazuju na povišenu učestalost poremećaja koji se povezuju s nepravilnom prehranom kod djece predškolske dobi.
Ključne riječi
prehrambene navike,ugljikohidrati,makronutrijenti
Hrčak ID:
298472
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 284 *