Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Kontaminacija hrane organskim štetnim tvarima

Zorka Knežević ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Puni tekst: hrvatski PDF 174 Kb

preuzimanja: 285

citiraj


Sažetak

Većina hrane koju konzumiramo sadrži određene potencijalno štetne tvari, bilo da se radi o tvarima koje su prirodni sastojci hrane ili se radi o tvarima koje su namjerno dodane u hranu odnosno o tvarima koje su nalaze u hrani kao posljedica kontaminacije hrane nekim vanjskim čimbenikom ili na neki drugi način. Međutim, prisutnost štetnih tvari u hrani ne znači nužno da je hrana koju konzumiramo štetna za naše zdravlje. Kada govorimo o sigurnosti hrane moramo razlikovati dva osnovna termina- zdravstveno ispravnu i zdravstveno neispravnu hranu. Hrana se smatra zdravstveno ispravnom ukoliko ne može prouzročiti štetne utjecaje na zdravlje ljudi ako je proizvedena, pripremljena i konzumirana u skladu sa njezinom namjenom dok se hrana smatra zdravstveno neispravnom ukoliko je štetna za zdravlje ljudi i neprikladna za ljudsku konzumaciju (Zakon o hrani, NN 117/2003).  

Ključne riječi

Hrčak ID:

298481

URI

https://hrcak.srce.hr/298481

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 611 *