Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Pesticidi u hrani

Teuta Tompić ; Veterinarska stanica čakovec, PJ Bioinstitut
Vesna Šimunić-Mežnarić ; Veterinarska stanica čakovec, PJ Bioinstitut
Mario Posedi ; Veterinarska stanica čakovec, PJ Bioinstitut
Božidar Blažeka ; Veterinarska stanica čakovec, PJ Bioinstitut


Puni tekst: hrvatski PDF 233 Kb

verzije

preuzimanja: 318

citiraj


Sažetak

Pesticidi su kemijska i mikrobiološka sredstva koja se upotrebljavaju za suzbijanje uzročnika biljnih bolesti, štetnih insekata, grinja, stonoga, puževa, nematoida i glodavaca, za suzbijanje korova ili za reguliranje rasta biljaka. Osim u zaštiti bilja upotrebljavaju se i za uništavanje insekata i drugih organizama koji prenose uzročnike zaraznih bolesti na ljude i životinje te raznih molestanata i parazita ljudi i životinja. Prema tome ovisno o namjeni pesticide dijelimo u podgrupe od kojih su najviše zastupljeni insekticidi (insekti), herbicidi (korov) i fungicidi (gljive).

Ključne riječi

pesticidi,oraganoklorirani,organofosforni,hrana,DDT

Hrčak ID:

298485

URI

https://hrcak.srce.hr/298485

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 441 *