Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Učestalost izolacije Escherichia coli O157 iz hrane

Ivancica Kovacek ; Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba, Mirogojska 16, Zagreb Služba za ekologiju Laboratorij za mikrobiološku analizu namirnica i predmeta opće uporabe


Puni tekst: hrvatski PDF 88 Kb

verzije

preuzimanja: 60

citiraj


Sažetak

Svako živo biće, pa tako i čovjek, za svoj normalan rast i održavanje fiziološkog statusa osjeća potrebu za hranom. Hrana je izvor hranjivih tvari za ljude i životinje, ali istodobno može poslužiti kao podloga za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama.Svrha mikrobiološke kontrole namirnica je proizvodnja zdravstveno ispravne hrane sigurne za ljudski užitak. U mikrobiologiji namirnica pojam hrane sigurne za potrošnju podrazumijeva hranu u kojoj nema patogenih bakterija ili ih ima toliko da u ljudi ne mogu uzrokovati zdravstvene poteškoće. Najčešći uzročnici bolesti kontaminiranom hranom pripadaju rodovima Salmonella, Staphylococcus, Clostridium, Escherichia i druge.

Ključne riječi

E.coli O157,kontaminirana hrana

Hrčak ID:

298488

URI

https://hrcak.srce.hr/298488

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 124 *