Ostalo
Učestalost izolacije Escherichia coli O157 iz hrane
Ivancica Kovacek
; Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba, Mirogojska 16, Zagreb
Služba za ekologiju
Laboratorij za mikrobiološku analizu namirnica i predmeta opće uporabe
Sažetak
Svako živo biće, pa tako i čovjek, za svoj normalan rast i održavanje fiziološkog statusa osjeća potrebu za hranom. Hrana je izvor hranjivih tvari za ljude i životinje, ali istodobno može poslužiti kao podloga za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama.Svrha mikrobiološke kontrole namirnica je proizvodnja zdravstveno ispravne hrane sigurne za ljudski užitak. U mikrobiologiji namirnica pojam hrane sigurne za potrošnju podrazumijeva hranu u kojoj nema patogenih bakterija ili ih ima toliko da u ljudi ne mogu uzrokovati zdravstvene poteškoće. Najčešći uzročnici bolesti kontaminiranom hranom pripadaju rodovima Salmonella, Staphylococcus, Clostridium, Escherichia i druge.
Ključne riječi
E.coli O157,kontaminirana hrana
Hrčak ID:
298488
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 349 *