Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Monascus

Marijan Katalenić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Puni tekst: hrvatski PDF 212 Kb

verzije

preuzimanja: 37

citiraj


Sažetak

Kvasci vrste Monascus fermentirajući rižu proizvode crvene, ljubičaste i žute pigmente. Bojila se zajedno s podlogom ili izdvojena koriste za bojenje namirnica, ali i kao osnova za razne vrste pripravaka tradicionalne istočno Azijske medicine.  Uporaba Monascus pigmenata za bojenje namirnica nema zakonsku podlogu u Hrvatskoj, a istraživanja provedena u laboratorijski fermentiranim uzorcima nalaze mikotoksin citrinin i druge neidentificirane spojeve.  Kao i za sva "prirodna bojila" koja se dodaju u namirnice, jasno se postavlja pitanje razgraničenja između tehnološke nužnosti i krivotvorenja osnovnog sastava proizvoda, a time i zdravstvene ispravnosti namirnica.

Ključne riječi

monascus (m. purpureus,m.pilosus,m.ruber),Angkak,prirodno bojilo,bojenje namirnica,mesni proizvodi

Hrčak ID:

298489

URI

https://hrcak.srce.hr/298489

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 96 *