Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Nova i GM hrana

Jelena Žafran Novak ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Puni tekst: hrvatski PDF 164 Kb

preuzimanja: 80

citiraj


Sažetak

Sve veću pažnju u javnosti a naročito među potrošačima ima uloga tzv. „nove hrane“.   Prema Zakonu o hrani (NN 117/03) tu kategoriju definiramo kao:-  hranu i sastojke hrane koji sadrže genetski modificirane organizme ili se sastoje od njih;-  hrana i sastojci hrane, osim prehrambenih aditiva (aroma i enzima), koji su proizvedeni od GMO-a, ali ne sadrže GMO;-  hrana ili sastojci hrane s novom ili namjerno modificiranom primarnom molekularnom strukturom;-  hrana i sastojci hrane koji se sastoje od mikroorganizama, gljivica ili algi ili su izolirani iz njih;-  hrana ili sastojci hrane koji se sastoje od biljaka ili životinja, mineralnih ili sintetskih tvari ili su izlučeni iz njih, osim hrane i sastojaka hrane koji su dobiveni tradicionalnim načinima razmnožavanja ili za koje je odavno poznato da se sigurno mogu konzumirati;-  hrana i sastojci hrane na kojoj je bio primijenjen proizvodni postupak koji se sada ne koristi, a u slučajevima kada on uzrokuje znatne promjene u sastavu ili strukturi hrane ili sastojaka hrane, koje utječu na njihovu prehrambenu vrijednost, metabolizam, ili razinu nepoželjnih tvari.

Ključne riječi

Hrčak ID:

298494

URI

https://hrcak.srce.hr/298494

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 272 *