Ostalo
Nova i GM hrana
Jelena Žafran Novak
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Sažetak
Sve veću pažnju u javnosti a naročito među potrošačima ima uloga tzv. „nove hrane“. Prema Zakonu o hrani (NN 117/03) tu kategoriju definiramo kao:- hranu i sastojke hrane koji sadrže genetski modificirane organizme ili se sastoje od njih;- hrana i sastojci hrane, osim prehrambenih aditiva (aroma i enzima), koji su proizvedeni od GMO-a, ali ne sadrže GMO;- hrana ili sastojci hrane s novom ili namjerno modificiranom primarnom molekularnom strukturom;- hrana i sastojci hrane koji se sastoje od mikroorganizama, gljivica ili algi ili su izolirani iz njih;- hrana ili sastojci hrane koji se sastoje od biljaka ili životinja, mineralnih ili sintetskih tvari ili su izlučeni iz njih, osim hrane i sastojaka hrane koji su dobiveni tradicionalnim načinima razmnožavanja ili za koje je odavno poznato da se sigurno mogu konzumirati;- hrana i sastojci hrane na kojoj je bio primijenjen proizvodni postupak koji se sada ne koristi, a u slučajevima kada on uzrokuje znatne promjene u sastavu ili strukturi hrane ili sastojaka hrane, koje utječu na njihovu prehrambenu vrijednost, metabolizam, ili razinu nepoželjnih tvari.
Ključne riječi
Hrčak ID:
298494
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 272 *