Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Nove pakovine i hrana

Marijan Katalenić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Puni tekst: hrvatski PDF 111 Kb

preuzimanja: 150

citiraj


Sažetak

Kada se hrana stavi u pakovinu, zajedno postaju jedinstvena cjelina i tako se promatraju. Ako pakovina u kontaktu s hranom na bilo koji način negativno utječe na hranu i sama hrana je zdravstveno neispravna i obratno. Prema tome velika je odgovornost proizvođača hrane u odabiru zdravstveno ispravne i prikladne pakovine i materija od kojeg je ona načinjena. Prikladnost pakovine za pojedini proizvod ovisi o sastavu, tehnologiji, konzistenciji i čuvanju prehrambenog proizvoda, a tehnološka izvedba i materijali od kojeg je pakovina izrađena , usko je vezano s zdravstvenom ispravnošću.   Europsko zakonodavstvo tretira tu problematiku u dijelu zakonodavstva koje određuje uvjete zdravstvene ispravnosti kao "predmete i materijalu neposrednom kontaktu s hranom".

Ključne riječi

Pakovina

Hrčak ID:

298496

URI

https://hrcak.srce.hr/298496

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 319 *