Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Značajke nadzora i kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u tijeku Domovinskog rata

K. Capak ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Ž. Baklaić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
M. Ljubičić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
A. Kaić-Rak ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
K. Degač - Antonić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Puni tekst: hrvatski PDF 171 Kb

preuzimanja: 117

citiraj


Sažetak

U radu su iznijete značajke sustava za nadzor i kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica u Republici Hrvatskoj. Sustav nadzora i kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica je od izuzetnog značaja za osiguranje pravilne prehrane pučanstva, a temeiji se na suvremenom i znanstveno potvrđenom zakonodavstvu, dobro organiziranom nadzoru nad proizvodnjom i prometom namirnicama, te stručnoj i dobro opremljenoj laboratorijskoj službi.Ratna situacija donosi nove probleme i zadatke poglavito zbog mogućnosti namjernog trovanja skladišta hrane i vodoopskrbnih objekata, te takva situacija zahtijeva i učestaliju kontrolu i uvođenje testova za brzo utvrđivanje toksičnosti u uvjetima pripreme hrane na bojišnici. Nužno je uz uobičajene higijensko-sanitarne i tehnoloske mjere posebnu pažnju posvetiti dobroj termičkoj obradi namirnica i brzoj podjeli još vrućeg gotovog obroka. U radu su prikazani i rezultati rada laboratorijskih službi za kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica u periodu od 1991-1994. godine.

Ključne riječi

prehrana,zdravstvena ispravnost namirnice

Hrčak ID:

298522

URI

https://hrcak.srce.hr/298522

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 333 *