Ostalo
Značajke nadzora i kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica u tijeku Domovinskog rata
K. Capak
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Ž. Baklaić
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
M. Ljubičić
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
A. Kaić-Rak
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
K. Degač - Antonić
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Sažetak
U radu su iznijete značajke sustava za nadzor i kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica u Republici Hrvatskoj. Sustav nadzora i kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica je od izuzetnog značaja za osiguranje pravilne prehrane pučanstva, a temeiji se na suvremenom i znanstveno potvrđenom zakonodavstvu, dobro organiziranom nadzoru nad proizvodnjom i prometom namirnicama, te stručnoj i dobro opremljenoj laboratorijskoj službi.Ratna situacija donosi nove probleme i zadatke poglavito zbog mogućnosti namjernog trovanja skladišta hrane i vodoopskrbnih objekata, te takva situacija zahtijeva i učestaliju kontrolu i uvođenje testova za brzo utvrđivanje toksičnosti u uvjetima pripreme hrane na bojišnici. Nužno je uz uobičajene higijensko-sanitarne i tehnoloske mjere posebnu pažnju posvetiti dobroj termičkoj obradi namirnica i brzoj podjeli još vrućeg gotovog obroka. U radu su prikazani i rezultati rada laboratorijskih službi za kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica u periodu od 1991-1994. godine.
Ključne riječi
prehrana,zdravstvena ispravnost namirnice
Hrčak ID:
298522
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 333 *