Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Internet Bilten za javno zdravstvo središnje i istočne Europe (CEE)

Nataša Janev Holcer ; Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 78 Kb

str. 114-115

preuzimanja: 32

citiraj


Sažetak

Zdravstveni status većine zemalja središnje i istočne Europe (CEE), pa i Hrvatske, je iza zemalja zapadne Europe. Ekonomska i socijalna tranzicija, životni stilovi, problemi okoliša, pojave i širenja novih bolesti, stavljaju svaku zemlju pred izazove, a jedini odgovor može biti cjeloviti javno zdravstveni pristup. Takav pristup, podrazumijeva prepoznavanje javnog zdravstva kao prioriteta od strane politike, tj. resornih ministarstva, no za uspjeh je potrebno uključiti i sve ostale resore i djelove društva koji se bave tematikom javnog zdravstva i pokrenuti njihovo zajedničko djelovanje (1).
Procjenama položaja javnog zdravstva, pokazalo se da se u CEE, sustavno zanemaruju osnove javno zdravstvenih akcija: sustav praćenja i procjena, razvoj politika, strategija i edukacije djelatnika. Takoðer nema dovoljno stručnjaka, koji su u stanju pratiti ogromnu količinu podataka i novih informacija, analizirati situaciju i razvijati nove mjere za rješavanje rastućih problema (2,3,4).

Ključne riječi

Javno zdravstvo; CEE regija; Internet Bilten

Hrčak ID:

298595

URI

https://hrcak.srce.hr/298595

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 88 *