Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Poboljšanje zdratstvenog stanja osoba starije životne dobi u Republici Hrvatskoj

Sandra Mihel ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 160 Kb

str. 142-145

preuzimanja: 32

citiraj


Sažetak

U Hrvatskoj je svaka šesta osoba starija od 65 godina. Vodeći uzroci smrti i pobola ove životne dobi su bolesti srca i krvnih žila, maligne bolesti, bronhitis, astma i druge kronične opstruktivne bolesti pluća, šećerna bolest, artroze.
Zbog nedostatka mehanizma financiranja preventivnih djelatnosti te zdravstveno-odgojnih akcija opća/obiteljska medicina postala je pasivna zdravstvena djelatnost u odnosu na populaciju starijih od 65 i više godina, čime se umanjuje kvaliteta života starijih osoba.
Iako može biti teško promijeniti dugogodišnje životne navike, povećanjem fizičke aktivnosti i unosom više voća i/ili povrća može se mnogo učiniti na prevenciji kardiovaskularnih, malignih, i drugih kroničnih bolesti i u starijoj životnoj dobi.
Planiranim aktivnostima projekta nastao bi dostupan, jeftin program koji bi motivirao i aktivno uključio starije u usvajanju i zadržavanju zdravih navika, te bi omogućio da starije osobe uživaju u svom punom zdravstvenom potencijalu, uz zadržanu samostalnost, samopoštovanje te aktivnu ulogu u društvenom životu svoje lokalne zajednice.

Ključne riječi

stariji od 65 godina; preventivne aktivnosti; zdravstveno-odgojne akcije

Hrčak ID:

298600

URI

https://hrcak.srce.hr/298600

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 75 *