Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Štrajk liječnika u Hrvatskoj 2005 (5/7)

Borka Cafuk ; Hrvatska liječnička komora, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 114 Kb

str. 391-392

preuzimanja: 36

citiraj


Sažetak

Babić: U štrajk 11. travnja

Na sastanku Glavnog štrajkaškog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata 16. ožujka odlučeno je da će štrajk liječnika započeti 11. travnja, istaknuo je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić na konferenciji za novinare 17. ožujka.

- U štrajk će se ići jer poslodavac ne poštuje ugovorom preuzete obveze. Naš zahtjev je istovjetan pristup i jednom i drugom kolektivnom ugovoru (Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i Dodatku - Strukovnom kolektivnom ugovoru za liječničku i stomatološku djelatnost). Kako je isplatom plaća za veljaču došlo do diskriminacije prema SKU-u, koji nije primijenjen, već je primijenjen samo GKU, i formalno smo ispunili uvjete za aktivnosti koje smo najavili, ističe Babić.

Tijekom štrajka će se po opsegu, sadržaju i organizaciji rada raditi isto kao nedjeljom. Taj je oblik štrajka izabran, objašnjava Babić, na zahtjev kolega da štrajk bude organiziran na način kako to čine i drugi liječnički sindikati u Europi i jer je provjeren način rada, budući da se godišnje oko 120 dana radi u tom obliku. I pacijenti i liječnici znaju kako se radi nedjeljom.

- Radit će se sve ono što je hitno i o čemu ovisi život građana. Sve ono što se u medicinskom smislu može odgoditi za izvjesno vrijeme, to jest hladni pogon, će se i odgoditi. Štrajk će trajati do ostvarenja cilja, naglašava Babić.

Ključne riječi

liječnici; štrajk; kolektivni ugovor

Hrčak ID:

298756

URI

https://hrcak.srce.hr/298756

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 88 *