Ostalo
Kiselost bezalkoholnih pića i njihova uloga u zdravlju
Renata Josipović
; Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije
Služba za ekologiju
Sažetak
Neka pića konzumiramo zbog njihove prehrambene vrijednosti, npr. mlijeko, a druga opet zbog njihovog svojstva da gase žeđ, stimulirajućeg efekta, ili jednostavno zato što su ugodna. Konzumiranje bezalkoholnih pića, uključujući gazirana pića, voćne sokove i sportska pića, u posljednjih je pedesetak godina u stalnom povećanju, i ovaj trend ne pokazuje znakove zaustavljanja. Kontinuirano povećavanje konzumacije bezalkoholnih pića kod adolescenata izaziva zabrinutost oko zdravstvenih efekata. Bezalkoholna pića generalno su slatka, aromatizirana, zakiseljena, obojena, mogu sadržavati ugljični dioksid i konzervanse.
Ključne riječi
bezalkoholna pića,kiselost,pH vrijednost,fosforna kiselina,zdravlje,zubi
Hrčak ID:
298871
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 333 *