Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Kiselost bezalkoholnih pića i njihova uloga u zdravlju

Renata Josipović ; Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Služba za ekologiju


Puni tekst: hrvatski PDF 62 Kb

preuzimanja: 165

citiraj


Sažetak

Neka pića konzumiramo zbog njihove prehrambene vrijednosti, npr. mlijeko, a druga opet zbog njihovog svojstva da gase žeđ, stimulirajućeg efekta, ili jednostavno zato što su ugodna. Konzumiranje bezalkoholnih pića, uključujući gazirana pića, voćne sokove i sportska pića, u posljednjih je pedesetak godina u stalnom povećanju, i ovaj trend ne pokazuje znakove zaustavljanja. Kontinuirano povećavanje konzumacije bezalkoholnih pića kod adolescenata izaziva zabrinutost oko zdravstvenih efekata. Bezalkoholna pića generalno su slatka, aromatizirana, zakiseljena, obojena, mogu sadržavati ugljični dioksid i konzervanse.  

Ključne riječi

bezalkoholna pića,kiselost,pH vrijednost,fosforna kiselina,zdravlje,zubi

Hrčak ID:

298871

URI

https://hrcak.srce.hr/298871

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 333 *