Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Glutenska enteropatija

Janja Markati ; Veleučilište u Bjelovaru
Zrinka Puharić ; Veleučilište u Bjelovaru
Filip Puharić ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Mirna Žulec ; Veleučilište u Bjelovaru


Puni tekst: hrvatski PDF 386 Kb

str. 8-18

preuzimanja: 119

citiraj


Sažetak

Celijakija ili glutenska enteropatija (GE) je trajno nepodnošenje glutena, glijadina i prolamina koji se nalaze u pšenici, ječmu i raži. Karakteristika celijakije je oštećenje sluznice tankog crijeva s atrofijom crijevnih resica, hiperplazijom Liberkuhnovih kripta i povišenim brojem intraepitelijalnih limfocita. To znači da oštećena sluznica tankog crijeva gubi resičast izgled i postaje zaravnjena te da raste broj tkivnih limfocita i epitelnih stanica, što uzrokuje malapsorpciju hranjivih tvari, mine ­rala i vitamina. Oštećenje sluznice tankog crijeva nastaje zbog imunološke podloge koja je vjerojatno povezana s genetskom sklonošću, iako su u nastanku bolesti prisutni i drugi čimbenici. Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, iako se najčešće javlja u prvim godinama života. Međutim, danas se sve više bolesnika otkriva u odrasloj dobi jer su serološki testovi izrazito osjetljivi i vrlo dostupni.

Ključne riječi

celijakija,gluten,bezglutenska prehrana,edukacija

Hrčak ID:

299134

URI

https://hrcak.srce.hr/299134

Datum izdavanja:

7.10.2019.

Posjeta: 418 *