Stručni rad
Glutenska enteropatija
Janja Markati
; Veleučilište u Bjelovaru
Zrinka Puharić
; Veleučilište u Bjelovaru
Filip Puharić
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Mirna Žulec
; Veleučilište u Bjelovaru
Sažetak
Celijakija ili glutenska enteropatija (GE) je trajno nepodnošenje glutena, glijadina i prolamina koji se nalaze u pšenici, ječmu i raži. Karakteristika celijakije je oštećenje sluznice tankog crijeva s atrofijom crijevnih resica, hiperplazijom Liberkuhnovih kripta i povišenim brojem intraepitelijalnih limfocita. To znači da oštećena sluznica tankog crijeva gubi resičast izgled i postaje zaravnjena te da raste broj tkivnih limfocita i epitelnih stanica, što uzrokuje malapsorpciju hranjivih tvari, mine rala i vitamina. Oštećenje sluznice tankog crijeva nastaje zbog imunološke podloge koja je vjerojatno povezana s genetskom sklonošću, iako su u nastanku bolesti prisutni i drugi čimbenici. Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, iako se najčešće javlja u prvim godinama života. Međutim, danas se sve više bolesnika otkriva u odrasloj dobi jer su serološki testovi izrazito osjetljivi i vrlo dostupni.
Ključne riječi
celijakija,gluten,bezglutenska prehrana,edukacija
Hrčak ID:
299134
URI
Datum izdavanja:
7.10.2019.
Posjeta: 418 *