Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ KONTOROLIRANE MALOLAKTIČNE FERMENTACIJE NA SASTAV HLAPIVIH SPOJEVA U VINIMA KRALJEVINE
Ana Jeromel
; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Stanka Herjavec
; Department of Viticulture and Enology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Sandi Orlić
; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Sulejman Redžepović
; Department of Microbiology, Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Mojmir Wondra
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, Ljubljana, Slovenia
Sažetak
Istraživan je utjecaj malolaktične fermentacije (MLF) na sastav hlapivih spojeva u vinima Kraljevine primjenom selekcioniranih mliječno kiselih bakterija. Malolaktična fermentacija te analiza nehlapivih spojeva provedena je na HPLC-u dok su hlapive komponente analizirane pomoću plinske kromatografi je. Sva vina također su i senzorno ocijenjena. Rezultati su pokazali promjene u koncentracijama acetaldehida, nekih viših alkohola, etil estera, slobodnih i vezanih monoterpena te pojedinih organskih kiselina što je pridonijelo poboljšanju senzornih svojstava i kvalitete
vina Kraljevina u kojima je provedena malolaktična fermentacija.
Ključne riječi
Kraljevina; malolaktična fermentacija; hlapivi spojevi
Hrčak ID:
27360
URI
Datum izdavanja:
28.7.2008.
Posjeta: 1.947 *