Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.53745/bs.92.4.6

Kršćanske i univerzalne vrijednosti u dječjim književnim radovima. Susreti hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva »Stjepan Kranjčić« 2012. – 2021.

Renata Burai ; Akademija likovnih umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tanja Baran orcid id orcid.org/0000-0002-2811-0346 ; Fakultet hrvatskih studija, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 388 Kb

str. 749-765

preuzimanja: 151

citiraj


Sažetak

Ovo istraživanje donosi sintezu iskazanih vrijednosti tekstova hrvatskih osnovnoškolaca u literarnim radovima poezije, proze i igrokaza na natječaju za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj pod nazivom Susreti hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva »Stjepan Kranjčić« skraćeno nazvan »Dječji Kranjčić«. Analizirane su vrijednosti u prvih deset zbornika najuspjelijih radova natječaja (2012. – 2021.). Provedena je kvantitativna i kvalitativna analiza podataka. Za potrebe kvantitativne analize vrijednosti rabljen je protokol koji je sadržavao sedam klasificiranih kategorija vrijednosti i njihove potkategorije. U postupku obrade podatka kvantitativnom analizom rabile su se statističke procedure određivanja frekvencija i postotaka, utvrđen je broj objavljenih dječjih književnih radova u svih deset zbornika prema godini objavljivanja, kao i zastupljenost kršćanskih i univerzalnih vrijednosti u dječjem literarnom radu te učestalost pojedinih vrijednosti u potkategorijama. Kvalitativnom analizom sadržaja dječjega književnog stvaralaštva identificirane su vrijednosti koje se promoviraju u trima navedenim književnim rodovima. Na uzorku od 599 objavljenih radova (poezija 270, proza 275, drama – igrokaz 54), zaključuje se da su osnovnoškolci najviše iskazali duhovne vrijednosti poput pobožnosti i svetosti te istinske vjere, što potvrđuje istraživačku hipotezu, dok su na drugom mjestu preferirane univerzalne vrijednosti: ljubav, obitelj, domovina, dobrota. Istraživanje upućuje na odličan primjer suradnje škole i udruge, koje djelujući zajedno mogu imati iznimnu ulogu u razvoju pozitivnih vrijednosti u odgoju hrvatske mladeži.

Ključne riječi

»Dječji Kranjčić«; dječji literarni radovi; kršćanske i univerzalne vrednote; odgoj za vrijednosti; škola; udruga.

Hrčak ID:

300014

URI

https://hrcak.srce.hr/300014

Datum izdavanja:

14.4.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 406 *