Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15291/libellarium.3906

Digitalna tehnologija i starije osobe: rezultati kvantitativnog istraživanja u gradu Osijeku

Kornelija Petr Balog orcid id orcid.org/0000-0002-4970-9446 ; Faculty of Humanities and Social Sciences, University of J. J. Strossmayer of Osijek, Osijek Croatia
Sanjica Faletar orcid id orcid.org/0000-0001-7387-6458 ; Faculty of Humanities and Social Sciences, University of J. J. Strossmayer of Osijek, Osijek Croatia
Tomislav Jakopec ; Faculty of Humanities and Social Sciences, University of J. J. Strossmayer of Osijek, Osijek Croatia


Full text: english pdf 205 Kb

page 75-94

downloads: 112

cite


Abstract

Cilj. Svjetska populacija nezaustavljivo stari te se značajan segment napora u svijetu ulaže u povećanje kvalitete života osoba 65+. Jedan od načina da se to postigne je upoznati građane treće životne dobi s prednostima koje im donosi digitalna tehnologija. Ovaj rad donosi rezultate istraživanja o usvojenosti digitalne tehnologije i informacijskih potreba na internetu osoba treće životne dobi u Osijeku, Hrvatska.

Metodologija. Istraživanje je provedeno na uzorku od 188 ispitanika u razdoblju od rujna do prosinca 2021. Podaci su prikupljeni papirnatim upitnikom koji se ispitanicima dijelio na nekoliko lokacija: u domu za stare i nemoćne, na tržnici te putem neprofitne organizacije.

Rezultati. Ispitanici u našem uzorku preferiraju pametne telefone (49,5 %) i osobna računala ili laptope (27,7 %) u odnosu na tablete ili pametne satove. Gotovo 70 % ispitanika koristi Internet, poglavito za ciljano traženje informacija ili za komunikaciju. Aplikacije za e-učenje, e-kupovinu ili e-Građanin u uzorku se koriste rijetko. Istraživanje je otkrilo značajne razlike u korištenju digitalne tehnologije u uzorku u odnosu na spol, dob, zadovoljstvo životom te život s partnerom.

Društveni značaj. Aktivno starenje osoba treće životne dobi u gradu Osijeku može se osigurati i promovirati jedino kroz sustavan pristup na razini grada Osijeka. Jedino će takav pristup osigurati bolje razumijevanje i uporabu digitalne tehnologije ove ranjive društvene skupine.

Originalnost. Rad predstavlja značajan doprinos boljem razumijevanju razini usvojenosti digitalnih tehnologija, vještina za rad s njima te informacijskom ponašanju na internetu osoba treće životne dobi u Osijeku.

Keywords

digitalna tehnologija, građani treće životne dobi, informacijske potrebe, Osijek (Hrvatska), uporaba digitalne tehnologije

Hrčak ID:

300145

URI

https://hrcak.srce.hr/300145

Publication date:

31.12.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 356 *