Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.11
Dinamika dozrijevanja grožđa sorte graševina u Vinogorju Kutjevo tijekom 2020. godine
Josip Mesić
; Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Brankica Svitlica
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Anita Pichler
; Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tomislav Soldo
; Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tomislav Raguž
; Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Valentina Obradović
; Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 99 Kb
str. 103-108
preuzimanja: 280
citiraj
APA 6th Edition
Mesić, J., Svitlica, B., Pichler, A., Soldo, T., Raguž, T. i Obradović, V. (2023). Dinamika dozrijevanja grožđa sorte graševina u Vinogorju Kutjevo tijekom 2020. godine. Glasnik Zaštite Bilja, 46. (3.), 103-108. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.11
MLA 8th Edition
Mesić, Josip, et al. "Dinamika dozrijevanja grožđa sorte graševina u Vinogorju Kutjevo tijekom 2020. godine." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 46., br. 3., 2023, str. 103-108. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.11. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Mesić, Josip, Brankica Svitlica, Anita Pichler, Tomislav Soldo, Tomislav Raguž i Valentina Obradović. "Dinamika dozrijevanja grožđa sorte graševina u Vinogorju Kutjevo tijekom 2020. godine." Glasnik Zaštite Bilja 46., br. 3. (2023): 103-108. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.11
Harvard
Mesić, J., et al. (2023). 'Dinamika dozrijevanja grožđa sorte graševina u Vinogorju Kutjevo tijekom 2020. godine', Glasnik Zaštite Bilja, 46.(3.), str. 103-108. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.11
Vancouver
Mesić J, Svitlica B, Pichler A, Soldo T, Raguž T, Obradović V. Dinamika dozrijevanja grožđa sorte graševina u Vinogorju Kutjevo tijekom 2020. godine. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2023 [pristupljeno 22.12.2024.];46.(3.):103-108. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.11
IEEE
J. Mesić, B. Svitlica, A. Pichler, T. Soldo, T. Raguž i V. Obradović, "Dinamika dozrijevanja grožđa sorte graševina u Vinogorju Kutjevo tijekom 2020. godine", Glasnik Zaštite Bilja, vol.46., br. 3., str. 103-108, 2023. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.46.3.11
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Istraživanje je provedeno u vinogorju Kutjevo na položajima: Škomić, Vetovo, Hrnjevac, Vinkomir i Oljasi, na sorti Graševina tijekom 2020. godine. Položaji Vetovo, Hrnjevac i Vinkomir nalaze se na nadmorskim visinama iznad 300 metara dok su Škomić i Oljasi na oko 200 metara nadmorske visine na plodnijim tlima. Cilj istraživanja je bio prikazati utjecaj pojedinog položaja na dinamiku dozrijevanja grožđa i kakvoću mošta kroz osnovne parametre koji se danas najčešće koriste za određivanje tehnološke zrelosti grožđa. Uzorkovanje je obavljeno kroz prva dva tjedna rujna obzirom na klimatske prilike i ubrzano dozrijevanje grožđa. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u tri repeticije. Fizikalno kemijske analize uzoraka obavljene su na uređaju WineScan u laboratoriju Kutjeva d.d.. Utvrđene su razlike u sadržaju šećera i ukupne kiselosti. Mošt Graševine s položaja Škomić imao je najniži sadržaj šećera tijekom cijelog perioda dozrijevanja i najveću ukupnu kiselost. Razlike u pH vrijednosti između položaja nisu utvrđene.
Ključne riječi
graševina; vinogorje Kutjevo; vinogradarski položaj; mošt; dozrijevanje
Hrčak ID:
300535
URI
https://hrcak.srce.hr/300535
Datum izdavanja:
21.4.2023.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 899
*