Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pastoralna skrb za najmlađe članove Crkve

Josip Šimunović orcid id orcid.org/0000-0003-0253-1393 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 6.625 Kb

str. 813-832

preuzimanja: 1.422

citiraj


Sažetak

Članak nastoji, na temelju empirijskih podataka, pokazati da i u hrvatskom tranzicijskom društvu Crkva treba osigurati pastoralnu skrb svojim najmlađim članovima. Svojim religiozno-pedagoškim radom, odgojem i obrazovanjem, tj. svojom pastoralnom skrbi, Crkva u Hrvatskoj može pomoći u izgradnji kvalitetnog ulaska djece u svijet sreće, odgovornosti, svijet kvalitete, prijateljstva, zabave, slobode, svijet uspjeha, svijet odgovornosti... po načelima Radosne vijesti, onako kako je naučavao Isus iz Nazareta. Kao dio društva, pozvana je unapređivati kvalitetu življenja djece, jer o kvaliteti proživljenih dana djetinjstva uvelike ovisi budućnost same djece i budućnost društva. Itinerarij u pastoralnoj skrbi za najmlađe obuhvaća njihove obitelji, predškolske ustanove i župne zajednice.
Provedeno istraživanje među odgojiteljicama u dječjim vrtićima, koje su završile Teološko-katehetsko doškolovanje odgojiteljica u vjeri u predškolskim ustanovama, potvrđuje hipoteze da je vjerski odgoj u vrtićima potreban, za najveći dio hrvatskog društva dobrodošao, a tek određena manjina ima poteškoća s tim odgojem. To potvrđuje i hipotezu da najmlađi članovi Crkve u Hrvatskoj zaslužuju njezinu pastoralnu skrb.

Ključne riječi

religiozni odgoj; odgojiteljice u predškolskim ustanovama; obitelj; župna zajednica i pastoralna skrb

Hrčak ID:

27508

URI

https://hrcak.srce.hr/27508

Datum izdavanja:

10.2.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.377 *