Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.55.1.8

Učinci trajanja postupka in vitro sazrijevanja na razinu sazrijevanja i apoptozu u kacang koza

Milla Nursadida ; Department of Veterinary Science Faculty of Veterinary Medicine Universitas Airlangga, Indonesia
Widjiati Widjiati ; Department of Veterinary Science Faculty of Veterinary Medicine Universitas Airlangga, Indonesia
Imam Mustofa ; Department of Veterinary Science Faculty of Veterinary Medicine Universitas Airlangga, Indonesia
Erma Safitri ; Department of Veterinary Science Faculty of Veterinary Medicine Universitas Airlangga, Indonesia
Suherni Susilowati ; Department of Veterinary Science Faculty of Veterinary Medicine Universitas Airlangga, Indonesia
Tri Wahyu Suprayogi ; Department of Veterinary Science Faculty of Veterinary Medicine Universitas Airlangga, Indonesia


Puni tekst: engleski pdf 686 Kb

str. 79-85

preuzimanja: 132

citiraj


Sažetak

Uspjeh in vitro oplodnje i kulture embrija ovisi o uspjehu in vitro sazrijevanja. Međutim, standard uvjeta kulture obično povećava reaktivne kisikove spojeve (ROS), za što se sumnja da je jedan od glavnih uzroka smanjenog razvoja embrija. Dobro je poznato da razine ROS veće od fizioloških razina izazivaju apoptozu granuloznih stanica i time smanjuju prijenos nutrijenata i faktora preživljavanja na oocite, što dovodi do apoptoze. Ovo istraživanje imalo je za cilj otkriti optimalno vrijeme sazrijevanja oocita i njegov odnos s DNK fragmentacijom. Prikupljeni su jajnici iz klaonice i aspirirani su folikuli. Kompleksi oocita-cumulus (COCs) podijeljeni su u skupine i preneseni u medij za sazrijevanje gdje su držani 18 sati (P1), 22 sata (P2) i 24 sata (P3) za procjenu postotka sazrijevanja. Zreli oociti su okarakterizirani putem oocita koji su dosegnuli MII fazu. Zreli oociti obojani su TUNEL metodom. Rezultati su pokazali da je postotak zrelosti koju su dosegli oociti kacang koze nakon 18 sati bio 46 %, nakon 22 h 77 % i nakon 24 h 63 %. Međutim, rezultati su pokazali da se ekspresija DNK fragmentacije u P2 (2,4 ± 0,89) značajno razlikovala od P1 (5,4 ± 2,61) i P3 (9,0 ± 2,12). Zaključno, optimalno vrijeme in vitro sazrijevanja oocita kacang koze je 22 sata.

Ključne riječi

in vitro sazrijevanje (IVM); DNK fragmentacija; optimalno vrijeme; kacang koza; proizvodnja hrane

Hrčak ID:

301554

URI

https://hrcak.srce.hr/301554

Datum izdavanja:

2.7.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 305 *