Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/s.77.1-2.2
Utjecaj toplinskog stresa i dodatka visokih razina antioksidansa na ilealnu probavljivost hranjivih tvari i određenih minerala u svinja
Arth David Sol Valmoria Ortega
orcid.org/0000-0002-7135-6579
; student at the Faculty of Agriculture and Food Sciences and Environmental Management, Institute of Animal Science, Department of Animal Nutrition and Physiology, University of Debrecen, Debrecen, Hungary
László Babinszky
; Faculty of Agriculture and Food Sciences and Environmental Management, Institute of Animal Science, Department of Animal Nutrition and Physiology, University of Debrecen, Hungary
János Oláh
; University of Debrecen Institute for Agricultural Research and Educational Farm, Kismacs Experimental Station of Animal Husbandry, Debrecen, Hungary
Csaba Szabó
orcid.org/0000-0002-2234-204X
; Faculty of Agriculture and Food Sciences and Environmental Management, Institute of Animal Science, Department of Animal Nutrition and Physiology, University of Debrecen, Hungarxy
Sažetak
Toplinski stres (HS) može narušiti integritet crijeva kod svinja i posljedično utječe na probavljivost hranjivih tvari. Cilj je ovog rada istražiti utjecaj toplinskog stresa HS na probavljivost hranjivih tvari i minerala u ileumu kod svinja i može li dodatak prehrani s visokim udjelom antioksidansa (vitamini C i E, te mikrominerali Se i Zn) poboljšati njihovu probavljivost. Ukupno 24 Danbred nazimica težine 65,1 ± 2,81 kg raspoređene su u četiri različite skupine, koje su smještene u termo-neutralne (TN) (19,5 ± 0,9°C, RH- 85,9±7,3 %) i HS (28,9 ± 0,9°C, RH - 60,4 ± 4,3 %) uvjete i hranjeni odgovarajućom hranom. Svinje u TN skupini primale su samo osnovni (bazalni) obrok (B) (TC), a u HS skupini, B (HC), povišenog sadržaja antioksidanasa 1 (HT1) i povišenog sadržaja antioksidanasa 2 (dijetni antioksidansi udvostručeni) (HT2), uz ad libitum hranjenje. Svinje su eutanazirane na kraju pokusa za prikupljanje digesta iz ileuma. Sadržaj hranjivih tvari (sirovih proteina (CP), masti, vlakana, pepela, organske tvari i ekstrakta bez dušika (NFE)) i minerala (Ca, P, Zn, Se i Na) mjeren je u hrani i probavnom sadržaju. Osim sirovog pepela (P < 0,05), HS nije značajno utjecao na ilealnu probavljivost drugih hranjivih tvari i minerala u svinja (P > 0,05). Međutim, svinje hranjene hranom s povišenim udjelom antioksidanasa 1 (HT1) imale su značajno veću probavljivost (P <0,05) CP, Zn, Se i Na nego HC. Daljnje povećanje dodataka vitamina i mikrominerala (HT2) nije poboljšalo probavljivost promatranih hranjivih tvari i minerala u ileumu svinja. Prehrana obogaćena antioksidansima na povišenoj razini 1 mogla bi poboljšati probavljivost hranjivih tvari i minerala svinja izloženih toplinskom stresu.
Ključne riječi
toplinski stress; antioksidansi; ilealna probavljivost; tov svinja
Hrčak ID:
304133
URI
Datum izdavanja:
19.6.2023.
Posjeta: 762 *