Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/s.77.1-2.2

Utjecaj toplinskog stresa i dodatka visokih razina antioksidansa na ilealnu probavljivost hranjivih tvari i određenih minerala u svinja

Arth David Sol Valmoria Ortega orcid id orcid.org/0000-0002-7135-6579 ; student at the Faculty of Agriculture and Food Sciences and Environmental Management, Institute of Animal Science, Department of Animal Nutrition and Physiology, University of Debrecen, Debrecen, Hungary
László Babinszky ; Faculty of Agriculture and Food Sciences and Environmental Management, Institute of Animal Science, Department of Animal Nutrition and Physiology, University of Debrecen, Hungary
János Oláh ; University of Debrecen Institute for Agricultural Research and Educational Farm, Kismacs Experimental Station of Animal Husbandry, Debrecen, Hungary
Csaba Szabó orcid id orcid.org/0000-0002-2234-204X ; Faculty of Agriculture and Food Sciences and Environmental Management, Institute of Animal Science, Department of Animal Nutrition and Physiology, University of Debrecen, Hungarxy


Puni tekst: engleski pdf 445 Kb

str. 21-31

preuzimanja: 69

citiraj


Sažetak

Toplinski stres (HS) može narušiti integritet crijeva kod svinja i posljedično utječe na probavljivost hranjivih tvari. Cilj je ovog rada istražiti utjecaj toplinskog stresa HS na probavljivost hranjivih tvari i minerala u ileumu kod svinja i može li dodatak prehrani s visokim udjelom antioksidansa (vitamini C i E, te mikrominerali Se i Zn) poboljšati njihovu probavljivost. Ukupno 24 Danbred nazimica težine 65,1 ± 2,81 kg raspoređene su u četiri različite skupine, koje su smještene u termo-neutralne (TN) (19,5 ± 0,9°C, RH- 85,9±7,3 %) i HS (28,9 ± 0,9°C, RH - 60,4 ± 4,3 %) uvjete i hranjeni odgovarajućom hranom. Svinje u TN skupini primale su samo osnovni (bazalni) obrok (B) (TC), a u HS skupini, B (HC), povišenog sadržaja antioksidanasa 1 (HT1) i povišenog sadržaja antioksidanasa 2 (dijetni antioksidansi udvostručeni) (HT2), uz ad libitum hranjenje. Svinje su eutanazirane na kraju pokusa za prikupljanje digesta iz ileuma. Sadržaj hranjivih tvari (sirovih proteina (CP), masti, vlakana, pepela, organske tvari i ekstrakta bez dušika (NFE)) i minerala (Ca, P, Zn, Se i Na) mjeren je u hrani i probavnom sadržaju. Osim sirovog pepela (P < 0,05), HS nije značajno utjecao na ilealnu probavljivost drugih hranjivih tvari i minerala u svinja (P > 0,05). Međutim, svinje hranjene hranom s povišenim udjelom antioksidanasa 1 (HT1) imale su značajno veću probavljivost (P <0,05) CP, Zn, Se i Na nego HC. Daljnje povećanje dodataka vitamina i mikrominerala (HT2) nije poboljšalo probavljivost promatranih hranjivih tvari i minerala u ileumu svinja. Prehrana obogaćena antioksidansima na povišenoj razini 1 mogla bi poboljšati probavljivost hranjivih tvari i minerala svinja izloženih toplinskom stresu.

Ključne riječi

toplinski stress; antioksidansi; ilealna probavljivost; tov svinja

Hrčak ID:

304133

URI

https://hrcak.srce.hr/304133

Datum izdavanja:

19.6.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 229 *