Drvna industrija, Vol. 74 No. 2, 2023.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drvind.2023.0067
Utjecaj sadržaja vode u drvu na strukturnu cjelovitost drva pri dinamičkim opterećenjima
Lukas Emmerich
; University of Goettingen, Faculty of Forest Sciences and Forest Ecology, Wood Biology and Wood Products, Goettingen, Germany
Christian Brischke
; Thünen Institute of Wood Research, Hamburg, Germany
Sažetak
Sadržaj vode u drvu unutar higroskopskog područja negativno utječe na većinu mehaničkih svojstava drva, bez obzira na popuštanje naprezanja pri vrlo niskom sadržaju vode. Nasuprot tome, čini se da voda u drvu pozitivno utječe na strukturnu cjelovitost, a time i na krtost drva. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj sadržaja vode u drvu na njegovu strukturnu cjelovitost u području između apsolutno suhog stanja i sadržaja vode znatno većeg od točke zasićenosti vlakanaca, oko 100 %. Strukturna cjelovitost za četinjače (Picea abies) i listače (Fagus sylvatica i Quercus robur) procijenjena je na temelju otpornosti na mljevenje udarcima (RIM), određene primjenom testova višestrukih udaraca visoke energije (HEMI test). S povećanjem sadržaja vode u drvu u higroskopskom se području povećao i RIM, što se može objasniti popuštanjem naprezanja i „efektom lijepljenja” unutar polimerne strukture stanične stijenke zbog povećanja broja vodikovih veza. Povećanje sadržaja vode iznad točke zasićenosti vlakanaca uzrokovalo je blago smanjenje RIM-a odabranih listača, dok je primijećena značajna promjena RIM-a u smrekovine kada je sadržaj vode varirao u rasponu od točke zasićenosti vlakanaca do približno 100 %.
Ključne riječi
krtost; test višestrukih udaraca visoke energije (HEMI test); sadržaj vode; stanja vlažnosti drva; otpornost na mljevenje udarcima (RIM)
Hrčak ID:
304454
URI
Datum izdavanja:
20.6.2023.
Posjeta: 849 *