Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drvind.2023.0067

Utjecaj sadržaja vode u drvu na strukturnu cjelovitost drva pri dinamičkim opterećenjima

Lukas Emmerich ; University of Goettingen, Faculty of Forest Sciences and Forest Ecology, Wood Biology and Wood Products, Goettingen, Germany
Christian Brischke ; Thünen Institute of Wood Research, Hamburg, Germany


Puni tekst: engleski pdf 759 Kb

str. 243-250

preuzimanja: 159

citiraj


Sažetak

Sadržaj vode u drvu unutar higroskopskog područja negativno utječe na većinu mehaničkih svojstava drva, bez obzira na popuštanje naprezanja pri vrlo niskom sadržaju vode. Nasuprot tome, čini se da voda u drvu pozitivno utječe na strukturnu cjelovitost, a time i na krtost drva. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj sadržaja vode u drvu na njegovu strukturnu cjelovitost u području između apsolutno suhog stanja i sadržaja vode znatno većeg od točke zasićenosti vlakanaca, oko 100 %. Strukturna cjelovitost za četinjače (Picea abies) i listače (Fagus sylvatica i Quercus robur) procijenjena je na temelju otpornosti na mljevenje udarcima (RIM), određene primjenom testova višestrukih udaraca visoke energije (HEMI test). S povećanjem sadržaja vode u drvu u higroskopskom se području povećao i RIM, što se može objasniti popuštanjem naprezanja i „efektom lijepljenja” unutar polimerne strukture stanične stijenke zbog povećanja broja vodikovih veza. Povećanje sadržaja vode iznad točke zasićenosti vlakanaca uzrokovalo je blago smanjenje RIM-a odabranih listača, dok je primijećena značajna promjena RIM-a u smrekovine kada je sadržaj vode varirao u rasponu od točke zasićenosti vlakanaca do približno 100 %.

Ključne riječi

krtost; test višestrukih udaraca visoke energije (HEMI test); sadržaj vode; stanja vlažnosti drva; otpornost na mljevenje udarcima (RIM)

Hrčak ID:

304454

URI

https://hrcak.srce.hr/304454

Datum izdavanja:

20.6.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 365 *