Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvalitativne osobine žira hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) iz spačvanskog bazena i posljedice njegovog neodgovarajućeg skladištenja

Marija Gradečki-Poštenjak ; Hrvatski šumarski institut, Zavod za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo, Jastrebarsko, Hrvatska
Sanja Novak Agbaba ; Hrvatski šumarski institut, Zavod za zaštitu šuma i lovno gospodarenje, Jastrebarsko, Hrvatska
Nevenka Ćelepirović ; Hrvatski šumarski institut, Zavod za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo, Jastrebarsko, Hrvatska
Darko Posarić ; Hrvatske šume d.o.o., UŠP Vinkovci


Puni tekst: hrvatski pdf 1.547 Kb

str. 39-51

preuzimanja: 85

citiraj


Sažetak

Kompleks šuma hrasta lužnjaka Spačvanskog bazena smjestio se u najistočnijem dijelu Hrvatske, u području rijeke Bosut i njezinih pritoka te čini petinu svih lužnjakovih šuma u Hrvatskoj. Hrast lužnjak gospodarski je vrlo značajna vrsta drveća. U uvjetima narušene ekološke ravnoteže vitalitet lužnjakovih sastojina značajno je narušen. Rezultati djelovanja negativnih činitelja vidljivi su kroz neredovit i sve slabiji urod sjemena i narušenu prirodnu obnovu šuma, a zbog pomanjkanja odgovarajućeg reprodukcijskog materijala otežano je obavljanje radova biološke reprodukcije. Stoga je potrebno u godini dobrog uroda sakupiti sjemenski materijal te ga uskladištiti na način koji omogućava da se zadrži njegova visoka kvaliteta. Uvjeti skladištenja žira na terenu su raznoliki i često neodgovarajući što ima za posljedicu značajno smanjenje kvalitete žira, odnosno njegovo propadanje. Prema načinu skladištenja žir spada u grupu rekalcitrantnog sjemena. Ciljevi ovog istraživanja su utvrditi kvalitetu svježe sabranog žira i žira nakon neodgovarajućeg skladištenja te zdravstveno stanje i vrste patogenih gljiva koje se razvijaju u i na žiru tijekom skladištenja.
Uzorci žira sakupljeni su na pokusnim plohama u fiziološki zrelim sastojinama različite dobi. Kvaliteta sjemena je određena ISTA metodama, a zdravstveno stanje sjemena fitopatološkim metodama. Klijavost svježe sabranog žira bila je visoka, od 78 % do 97 %, a zdravstveno stanje okularno dobro sa slabo izraženim simptomima gljivičnih bolesti i oštećenjima od insekata. Nakon pokusnog skladištenja netretiranog žira u neodgovarajućim uvjetima u trajanju od godinu dana klijavost se znatno smanjila i iznosila je od 6 % do 16 %, a zdravstveno stanje sjemena je bilo izrazito slabo. Udio bolesnog i gnjilog žira bio je od 84 % do 94 %. Na bolesnom žiru utvrđene su patogene gljive iz rodova: Penicillium, Phomopsis,
Ophiostoma, Ciboria, Fusarium, Alternaria i Stereum.
Ovo istraživanje će poslužiti kao baza za definiranje smjernica za zaštitu žira i mogućnost dužeg skladištenja.

Ključne riječi

žir; kvaliteta žira; neodgovarajuće skladištenje; patogene gljive

Hrčak ID:

305156

URI

https://hrcak.srce.hr/305156

Datum izdavanja:

1.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 206 *