Poljoprivreda, Vol. 29 No. 1, 2023.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.29.1.7
Utjecaj brzine rasta na svojstva trupova, kvalitetu mesa i profil masnih kiselina broilera
Gordana Kralik
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Manuela Košević
orcid.org/0000-0002-5760-621X
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Kristina Gvozdanović
orcid.org/0000-0002-1989-2630
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Igor Kralik
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Sažetak
U radu se istražuje utjecaj intenziteta prirasta Ross 308 brojlera (< 50g prirasta, skupina A; > 50g prirasta skupina B) u tovu do 42 dana na karakteristike trupova, tehnološku kvalitetu prsnoga mesa s obzirom na spol i profil masnih kiselina u mišićima prsa i zabataka. Karakteristike trupova određene su na osnovi udjela (%) prsa, bataka sa zabatcima, leđa, krila i randmana (%). Za vrjednovanje tehnološke kvalitete korišteni su sljedeći pokazatelji: pH1, pH2, ΔpH, gubitak mesnoga soka i boje (CIE L*, a*, b*) prsnoga mesa. Utvrđen je statistički značajan utjecaj spola i intenziteta prirasta za živu težinu brojlera, masu trupova (p˂0.001) te udjele prsa (p=0.006) i bataka sa zabatcima (p=0.004). Intenzitet prirasta statistički je značajno utjecao na udjele bataka sa zabacima i krila (p˂0.001). Spol pilića utjecao je na razlike gubitka mesnoga soka, % (p=0.003) i razlike stupnja žutila (p=0.029) prsnoga mesa. Ustanovljena je pozitivna korelacija između pH1 i pH2 (p0.05). Utvrđene su statistički visoko značajne razlike (p˂0.05) u sadržaju pojedinih masnih kiselina između mišića prsa i zabataka.
Ključne riječi
brzina rasta; brojleri; kvaliteta mesa; profil masnih kiselina
Hrčak ID:
305247
URI
Datum izdavanja:
20.6.2023.
Posjeta: 899 *