Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31306/s.65.2.6

Sigurnost studenata u sveučilišnim laboratorijima

Rea Janda ; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Zagreb, Hrvatska
Matija Dvorski ; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Vitale ; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 291 Kb

page 201-210

downloads: 198

cite


Abstract

Sveučilišni laboratoriji percipirani su kao mjesta niskog rizika. Međutim, stopa vjerojatnosti nesreća u sveučilišnim laboratorijima, posebice onim koji koriste opasne kemikalije, je veća nego u industrijskim laboratorijima i postrojenjima zbog ležernijeg pristupa i neiskustva studenata. Cilj ovog rada je temeljem sustavnog pregleda literature odrediti najčešće probleme povezane sa sigurnošću studenata u sveučilišnim laboratorijima kao i načine njihova rješavanja/prevencije te donijeti preporuke koje bi se mogle primijeniti uniformno na svim sveučilištima u Republici Hrvatskoj.
Sustavna pretraga elektroničkih baza podataka WoSCC, MEDLINE i Scopus provedena je u razdoblju od 1. siječnja 2017. do 7. lipnja 2022. godine. Razmatrani su samo recenzirani radovi na engleskom jeziku koji su istraživali sigurnost studenata u laboratorijima diljem svijeta.
Najveći broj istraživanja odnosi se na laboratorije u kojima se koriste opasne kemikalije. Istraživanja ukazuju da studenti imaju problema s prepoznavanjem i razumijevanjem piktograma, ne poznaju svojstva osnovnih kemikalija te ne odlažu otpad u pravilne spremnike. Također, istraživanja su pokazala da na sigurnost studenata utječe i psihofizičko stanje, odnosno strah i zabrinutost zbog mogućih ozljeda te socioekonomski status, točnije neadekvatna zaštitna oprema.
Studente treba educirati o propisima i praksama sigurnog rada u laboratoriju i GHS piktogramima već od srednje škole. Također, treba izraditi pravilnike o zaštiti studenata ili zaštitu studenata implementirati u postojeći zakonski okvir. Osim toga, trebalo bi izraditi i javno dostupan registar ozljeda prilikom laboratorijskih vježbi.

Keywords

sveučilišni studenti, sigurnost u laboratoriju, procjena rizika, preporuke

Hrčak ID:

305265

URI

https://hrcak.srce.hr/305265

Publication date:

3.7.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 421 *