Skip to the main content

Review article

Životinje na državnom grbu i grbovima hrvatskih županija (I. dio)

Petar Džaja ; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željko Heimer
Magdalena Palić ; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivan Križek
Ivan Zemljak
Anđelko Gašpar
Krešimir Severin ; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 708 Kb

page 72-82

downloads: 562

cite


Abstract

Grbovi županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj sastoje se od štita i sadržaja u njemu te nemaju ostalih tradicionalnih heraldičkih elemenata. Na nekim su grbovima naših županija prikazane domaće i divlje životinje i mitološka bića (zmaj, jednorog, dvoglavi orao, grifon, feniks, bazilisk, hidra, pegaz, sirenai sl.). Grbovi se na našim prostorima pojavljuju u 12. stoljeću i otada do danas oni imaju svoju dokaznu moć, bilo pripadnosti bilo štovanju, najčešćem poslu koji se obavljao, kao i štovanju pojedinih biljaka ili životinja iz bilo kojega razloga. Na državnom grbu Republike Hrvatske prikazano je pet životinja (tri glave lava te po jedna kuna i koza). Kako je državni grb s pet prikazanih životinja sastavni dio zastave Republike Hrvatske, ona se nalazi na prvom mjestu, s najviše prikazanih životinja među svim državnim zastavama svijeta. Od ukupno dvadeset županija u Republici Hrvatskoj na deset njihovih grbova prikazano je 14 životinja. Životinje u svom grbu imaju Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Istarska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija. Na grbu jedne županije prikazane su tri životinje (Požeško-slavonska županija), na dva županijska grba prikazane su po dvije životinje, konj i zmaj (Bjelovarsko-bilogorska) te kuna i lav (Zagrebačka županija), a na ostalim sedam županijskih grbova prikazana je po jedna životinja. Zanimljivo je da su na većini grbova životinje prikazane okrenute heraldički gledano udesno (promatraču ulijevo) što u skladu s tradicijom prikazuje te životinje kao pozitivne simbole. Zlatna (žuta) kuna udesno prikazana je na grbu Brodsko-posavske županije i Osječko-baranjske županije, smeđa kuna udesno s bijelim trbuhom prikazana je na grbu Slavonsko-požeške županije, crna kuna udesno s bijelim trbuhom prikazana je na grbu Virovitičko-podravske županije, a smeđa kuna udesno na grbu Zagrebačke županije. Na grbu Požeško-slavonske županije uz spomenuti prikaz kune prikazana su i dva lava okrenuta jedan prema drugomu žute boje (heraldički zlatne) koji
stoje na stražnjim nogama. Bijeli konj na kojemu je sv. Juraj prikazan je ulijevo, kao i zeleni zmaj kojega ubija na grbu Bjelovarsko-bilogorske županije, što je u skladu s pravilima da se u raskoljenim grbovima životinja može okrenuti prema središnjoj osi. Inače je prikaz sv. Jurja sa zmajem čest izuzetak od pravila o prikazu pozitivne životinje okrenute heraldički udesno. Na grbu Koprivničko-križevačke županije prikazan je zlatni pijetao udesno, s plavom glavom, krilima, repom, nogama i kandžama, dok je zlatna koza udesno, s crvenim rogovima i papcima, prikazana na grbu Istarske županije. Smeđi jelen udesno, sa zlatnim kolutom oko vrata i bijelim rogovima, prikazan je na grbu Vukovarsko-srijemske županije. Roda udesno, s lijevom ispruženom nogom i desnom nogom u zraku, prikazana je na grbu Sisačko-moslavačke županije Na županijskim grbovima kuna je prikazana na pet grbova, od čega je tri puta sama, a po jedanput je prikazana s glavom leoparda i s dva lava. Dva lava prikazana su na jednom grbu, te su na po jednome grbu prikazani koza, jelen, konj, zmaj, pijetao i roda. Budući da je kuna nacionalni simbol Republike Hrvatske i najvažniji je lik povijesnog grba Slavonije, ne čudi što je prikazana na državnom grbu i na pet županijskih grbova.
Od ukupno prikazanih 14 životinja, na deset županijskih grbova prikazano je deset divljih životinja, tri domaće životinje i jedno mitološko biće.

Keywords

grb; Republika Hrvatska; hrvatske županije; životinje

Hrčak ID:

305404

URI

https://hrcak.srce.hr/305404

Publication date:

25.6.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 828 *