Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.20471/LO.2023.51.01.02

Nasljedni karcinom dojke i jajnika - iskustva Kliničkog bolničkog centra Split

Branka Petrić-Miše ; Department of Oncology, University Hospital of Split, Split, Croatia
Monika Katalenić ; University of Split, School of Medicine, Split, Croatia
Darijo Hrepić ; Department of Medical Physics, University Hospital of Split, Split, Croatia
Sendi Kuret ; Department of Health Studies, University Hospital of Split, Split, Croatia
Irena Drmić-Hofman ; Department of Health Studies, University Hospital of Split, Split, Croatia
Snježana Tomić ; Department of Pathology, Forensic Medicine and Cytology, University Hospital of Split, Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 607 Kb

str. 9-19

preuzimanja: 182

citiraj


Sažetak

Cilj: Istražiti kliničke osobitosti, patohistološke karakteristike tumora, način i ishode liječenja bolesnica s nasljednim karcinomom dojke i jajnika koje su dijagnosticirane, liječene i praćene u Kliničkom bolničkom centru Split od listopada 1999. do travnja 2021. godine.
Metode: Podatci su prikupljeni retrospektivno iz povijesti bolesti 15 bolesnica. Uključivali su dob bolesnica kod dijagnoze bolesti, obiteljsku anamnezu za zloćudne bolesti, histološki podtip, gradus, imunofenotip karcinoma dojke, stadij bolesti, status i tip BRCA mutacija, osobitosti kirurškog i onkološkog liječenja, specifičnosti metakrono nastalih bilateralnih karcinoma dojke, specifičnosti sinkrono nastalih karcinoma dojke i jajnika te ishod liječenja kroz ukupno preživljenje.
Rezultati: Medijan dobi bolesnica u trenutku dijagnoze raka dojke bio je 53 godine, a za karcinom jajnika 56 godina. Pozitivna obiteljska anamneza potvrđena je u 13 (87%) bolesnica. Karcinom jajnika je kod svih bolesnica bio seroznog papilarnog histološkog podtipa visokog gradusa i najčešće dijagnosticiran u FIGO stadiju III i IV. Karcinom dojke je najčešće dijagnosticiran u stadiju IA i IIA, jednake zastupljenosti trostruko negativnog i luminalnog imunofenotipa. Najčešća mutacija je bila BRCA1 c.5266dup. Medijan ukupnog preživljenja naših bolesnica nije dosegnut.
Zaključak: Kliničke osobitosti bolesnica, patohistološke karakteristike tumora kao i ishodi liječenja u našoj studijskoj populaciji su usporedivi s izvješćima iz literature, respektirajući specifičnosti različitih naroda i rasa.

Ključne riječi

karcinom dojke i jajnika; BRCA mutacije; ishodi

Hrčak ID:

305505

URI

https://hrcak.srce.hr/305505

Datum izdavanja:

27.5.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 426 *