Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Važnost očuvanja grafičkih zbirki u knjižnicama : na primjeru Grafičke zbirke Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek

Merien Hadrović orcid id orcid.org/0000-0002-2743-949X ; Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 849 Kb

str. 129-149

preuzimanja: 71

citiraj


Sažetak

Grafička zbirka Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek dio je, kako sadržajem, tako i formatom šarolike Zavičajne zbirke unutar koje se pohranjuju, digitaliziraju te katalogiziraju (u analognom i digitalnom formatu), osim omeđenih i serijskih publikacija, sitni tisak, audio-vizualna građa, note i grafike (kartografska građa, grafike, fotografije, plakati i razglednice).
Digitalizacija grafičke zbirke polazište je za daljnje prikupljanje i organizaciju vrijednih grafika, kartografske građe i sitnog tiska zavičajne vrijednosti te za umrežavanje s ostalim knjižnicama kao i drugim informacijskim ustanovama s ciljem cjelovitog prikaza grafičkog stvaralaštva pohranjenog u fundusu zavičajnih zbirki te popularizaciju i zaštitu ove vrijedne vrste građe.
U radu je istaknut značaj ove vrste građe u informacijskih ustanovama, kao i važnost njene identifikacije, organizacije, očuvanja i prezentacije. Rad predstavlja osnovu za daljnja istraživanja o metodama identifikacije i zastupljenosti pojedinih grafičkih tehnika koje su jedno od prvih polazišta za prikupljanje metapodataka, kako za formalnu i sadržajnu obradu građe, tako i za organizaciju digitalnih zbirki. Rad donosi uvid u stanje grafičke zbirke Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, metode predstavljanja grafičke građe široj javnosti i njezinu vrijednost u zajednici.

Ključne riječi

grafike, vizualna građa, grafička zbirka, zavičajna zbirka, digitalizacija

Hrčak ID:

305828

URI

https://hrcak.srce.hr/305828

Datum izdavanja:

10.7.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 180 *