Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.55.3.6

Pojavnost aflatoksina M1 u uzorcima jogurta pronađenima na tržištu u Kosovu tijekom proljeća 2023.

Arieta Camaj Ibrahimi ; Faculty of Agribusiness, University “Haxhi Zeka”, Peja, Kosovo
Bajram Berisha ; Faculty of Agriculture and Veterinary, University of Prishtina, Kosovo
Arben Haziri ; Faculty of Math and Science, University of Prishtina, Kosovo
Aferdita Camaj Isa ; Kosova Medicines Agency, Prishtina, Kosovo;
Hata Dibrani Sopjani ; Food and Veterinary Agency, Prishtina, Kosovo; Faculty of Agribusiness, University “Haxhi Zeka”, Peja, Kosovo
Nexhdet Shala ; Faculty of Agribusiness, University “Haxhi Zeka”, Peja, Kosovo
Ibrahim Hoxha ; Faculty of Agribusiness, University “Haxhi Zeka”, Peja, Kosovo
Shyhrete Muriqi ; Faculty of Agribusiness, University “Haxhi Zeka”, Peja, Kosovo;


Puni tekst: engleski pdf 538 Kb

str. 301-310

preuzimanja: 432

citiraj


Sažetak

Aflatoksin M1 (AFM1), toksični nusproizvod aflatoksina B1 (AFB1) kojeg proizvode gljivice Aspergillus kancerogeni je mikotoksin koji može kontaminirati različite poljoprivredne proizvode. Može se prenijeti iz hrane za životinje kontaminirane s AFB1 na mlijeko i mliječne proizvode, uključujući jogurt, predstavljajući potencijalni rizik po zdravlje potrošača. U proljeće 2023. godine prikupljeno je ukupno 74 uzoraka jogurta od najvećih dobavljača hrane na Kosovu za analizu, uključujući uzorke proizvedene na Kosovu i u sedam drugih zemalja: Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Grčkoj, Italiji i Njemačkoj. Za analizu je rabljena brza i osjetljiva analitička metoda, Enzimski povezani imunosorbentni test (ELISA). Rezultati studije ukazuju da nalazi ove studije naglašavaju zamjetne razlike u maksimalno dopuštenim razinama AFM1 između različitih zemalja. Točnije, u uzorcima jogurta iz Slovenije i Njemačke zamijećene su niže razine od onih iz drugih zemalja. Uz to, srednje razine AFM1 u uzorcima iz Slovenije i Njemačke bile su značajno niže. Srednje koncentracije AFM1 u uzorcima jogurta s Kosova i iz drugih zemalja bile su 0,071 μg/kg, odnosno 0,080 μg/kg. Od svih uzoraka, 66 (89 %) prekoračilo je maksimalno dopušteno ograničenje od 0,05 μg/kg. Od zemalja izvoznica, Albanija je imala najveću srednju razinu AFM1 od 0,085 μg/kg i najveću maksimalnu razinu od 0,195 μg/kg. Slovenija je imala najnižu srednju razinu AFM1, a Njemačka najnižu maksimalnu razinu AFM1. Svi uzorci iz Albanije, Grčke i Bosne i Hercegovine prekoračili su maksimalnu dopuštenu razinu. Visoka prevalencija zamijećena je i u uzorcima s Kosova, iz Sjeverne Makedonije i Slovenije. Razmatrajući prosječnu dnevnu konzumaciju od jedne čašice od oko 250 g jogurta i ukupnu srednju vrijednost koncentracije aflatoksina
M1 (0,071 μg/kg), izračunat je procijenjeni dnevni unos od 17,75 μg. Ovi nalazi naglašavaju važnost nadziranja i provođenja regulatornih ograničenja kako bi se osigurala sigurnost jogurta i zaštitilo javno zdravlje. Potrebno je uložiti napore za smanjenje
kontaminacije AFM1 i provedbu mjera za smanjenje njegove prisutnosti u mliječnim proizvodima, posebice u regijama gdje razine prekoračuju utvrđena ograničenja.

Ključne riječi

jogurt; ELISA; aflatoksin M1; hrana; kontaminacija

Hrčak ID:

305952

URI

https://hrcak.srce.hr/305952

Datum izdavanja:

17.9.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.065 *