Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.17818/EMIP/2023/1.15

EUROPSKI STRUKTURNI I INVESTICIJSKI FONDOVI U ZDRAVSTVU – PREGLEDNI RAD

Lela Tijanić orcid id orcid.org/0000-0002-2210-1385 ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"
Ines Kersan-Škabić orcid id orcid.org/0000-0001-7905-368X ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"


Puni tekst: engleski pdf 436 Kb

str. 293-311

preuzimanja: 178

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog rada različitim pristupima istražiti i dati sintetizirani pregled važnosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova za financiranje zdravstva, područja koje se manje istraživalo u dosadašnjim istraživanjima ulaganja iz fondova u Europskoj uniji. Na temelju teorijskog pregleda u radu se potvrđuje da se većina ulagačkih prioriteta kohezijske politike EU-a može povezati s financiranjima potreba u zdravstvu. S obzirom na strukturu ulaganja Europskih strukturnih i investicijskih fondova u zdravstvu, rezultati multivarijatne klaster analize pokazuju da države članice EU-a koje imaju veće regionalne nejednakosti u zdravstvu, manje kapacitete javnih zdravstvenih usluga, manju državnu potrošnju na zdravstvo i niži stupanj zadovoljstva stanovništva zdravljem znatan udio sredstava usmjeravaju u područja povezana sa zdravstvenom infrastrukturom i pristupom zdravstvenim uslugama. Uzimajući u obzir šire mogućnosti iskorištavanja raznih ulagačkih prilika iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u zdravstvu, potrebno je više ulagati u ostala područja koja su povezana sa zdravstvom, povezati instrumente financiranja integrativnim pristupom te neprestano pratiti i vrednovati učinke ulaganja.

Ključne riječi

kohezijska politika EU-a; Europski strukturni i investicijski fondovi; zdravstvo; klaster analiza

Hrčak ID:

303604

URI

https://hrcak.srce.hr/303604

Datum izdavanja:

7.6.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 433 *