Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

MAPIRANJE ZATVORENOG KAMPA KAO TURISTIČKOG PROIZVODA I NJEGOVO UNAPRJEĐIVANJE U SKLADU S PRIORITETIMA MLADIH

Roberta Kontošić ; Juraj Dobrila University of Pula Faculty of Economics and Tourism “Dr. Mijo Mirković”
Iva Slivar orcid id orcid.org/0000-0001-6049-6296 ; Juraj Dobrila University of Pula Faculty of Economics and Tourism “Dr. Mijo Mirković”
Tamara Floričić orcid id orcid.org/0000-0002-7218-1061 ; Juraj Dobrila University of Pula Faculty of Economics and Tourism “Dr. Mijo Mirković”


Puni tekst: engleski pdf 351 Kb

str. 287-299

preuzimanja: 546

citiraj


Sažetak

Slabije opremljen od hostela, zatvoreni kamp pruža zaklon – ono što ga prvenstveno razlikuje od klasičnog kampa na otvorenome. On nadilazi klasičnu uslugu turističkog smještaja, može se usporediti sa skvotiranjem, koje je zakonski regulirano u turističke svrhe, jer posjetitelji spavaju na podu u vlastitim vrećama za spavanje. Za razliku od drugih fiksnih turističkih objekata, nekretnina nije samo u funkciji turističkog smještaja, već se njome koristi i u druge svrhe: može biti teretana, klub za lokalno stanovništvo i slično. Ova privremenost i time multifunkcionalna upotreba nekretnine čini zatvoreni kamp jedinstvenim modelom pružanja usluge turističkog smještaja. Ispitani su stavovi mladih generacija o ovakvom turističkom proizvodu, s ciljem formiranja modela koji bi se mogao plasirati na tržište. Istraživanje je provedeno na slučajnom uzorku studenata. Svrha ovog rada je podići svijest o održivosti kao preduvjet za turističke destinacije festivala mladih koji imaju udarne dane posjeta, te lobirati za stvaranje adekvatnog zakonskog okvira koji bi omogućio primjenjivanje ovog modela u praksi. Izvornost ovog rada je u konceptualnom mapiraju zatvorenih kampova kao inovativnog turističkog smještaja u najširem smislu, ako se uzme u obzir svrha i vremenska dimenzija. Potencijal zatvorenog kampa može zadovoljiti sve tri osnovne pretpostavke održivosti. On može staviti u funkciju prazne zgrade ili obogatiti postojeće dajući im pritomnovu ulogu pružanja turističke usluge smještaja, dok istovremeno ne mijenja njihovu izvornu namjenu.

Ključne riječi

zatvoreni kamp; privremeni smještaj; turizam za mlade; održivost; inovacija

Hrčak ID:

183563

URI

https://hrcak.srce.hr/183563

Datum izdavanja:

29.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.225 *