Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.21857/94kl4clnom

Musica franciscana rediviva: pregled dosadašnje obrade i percepcije glazbenika članova Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja iz 18. stoljeća (s posebnim osvrtom na don Petra Nakića i fra Petra Kneževića OFM)

Mirko Jankov orcid id orcid.org/0000-0002-7193-2089 ; Umjetnička akademija u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 476 Kb

str. 95-134

preuzimanja: 141

citiraj


Sažetak

Svrha je ovoga članka pružiti osnovni pregled dosadašnje obrade i percepcije redovnika glazbenika Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja iz 18. stoljeća u domaćoj i stranoj (ponajviše u talijanskoj) literaturi, u rasponu od napisa iz 1846. do posve recentnih priloga. Prateći njihov diskurs, kroz istraživanja i poglede raznih kulturnih djelatnika i znanstvenika (napose muzikologa), u smislu rasvjetljivanja imena, biografija, djelovanja i doprinosa glazbenika članova dotične franjevačke pokrajine tijekom baroka i (pret)klasicizma – a djelomično onda i onih starije njezine provincije-majke, Bosne Srebrene – uočljivi su različiti pristupi te postupno povećavanje uvida u broj i dostignuća odnosnih protagonista. Imena don Petra (bivšega fra Pavla OFM) Nakića i fra Petra Kneževića OFM, iako su se u literaturi navodila još u drugoj polovici 19. stoljeća, kao najpoznatija među njima (uz neke druge, manje zastupnike sličnih glazbenih htijenja) trebala su ponešto pričekati da ih se prepozna i pravilno (tj. pravilnije) shvati u odnosu na glazbene prethodnike, suvremenike i nasljednike. Pritom ih recentni(ji) radovi, bilo članci i specijalizirana (čak i popularna) izdanja, bilo povijesne sinteze/pregledi i ostali napisi, nipošto ne mogu više ispuštati iz vida; dapače, u nekoliko su navrata Nakić i Knežević bili i glavnim predmetom višeautorskih/zborničkih izdanja. I buduća istraživanja, koja itekako valja poticati (te intenzivirati postojeća), zacijelo će dati odgovore na dio zasad još uvijek otvorenih pitanja, otkriti možda i neka nova imena te omogućiti izoštreniju sliku već poznatih činjenica.

Ključne riječi

Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja – Split; franjevački glazbenici; 18. stoljeće; franjevački (glazbeni) barok; orguljari; orguljaši; don Petar (ex fra Pavao OFM) Nakić; fra Petar (Pavao) Knežević OFM; prilozi i sinteze povijesti glazbe

Hrčak ID:

306088

URI

https://hrcak.srce.hr/306088

Datum izdavanja:

14.7.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 329 *