Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

O nekoliko carskodobnih sarkofaga s portretima iz Male Azije

Guntram Koch ; Universität Marburg, Christlich Archäologisches Seminar


Puni tekst: njemački pdf 37.858 Kb

str. 635-657

preuzimanja: 690

citiraj


Sažetak

Maloazijske radionice izradile su velik broj sarkofaga u rimsko carsko doba. Kao i u drugim područjima Rimskog Carstva tako se i na tim nadgrobnim spomenicima zapaža težnja da se na prikladan način prikažu pokojnici i da se tako "individualizira" sam spomenik. Glavna grupa spomenika (sarkofazi sa stupovima radionice Dokimeiona) lako se razlikuje od onih iz lokalnih radionica. I te radionice problem individualizacije uspješno razrješavaju uvođenjem pokrova u obliku kline s ležećim pokojnicima (umjesto tipa krova na dvije vode) oko 160./170. nakon Kr. Lokalne pak maloazijske radionice su na različite načine pokušavale individualizirati sarkofag, na primjer: 1. natpisom; 2. poprsjem unutar luka girlanda; 3. poprsjem kao glavnim motivom sa strana na pročelju sanduka, 4. individualno prikazanim likovima (čitava figura) na friznim sarkofazima; 5. portretnim likovima na sarkofazima sa stupovima; 6. pojedinostima koje pokazuju položaj u društvu, zanimanje ili osobine pokojnika; 7. portretima na akroterijima poklopaca tipa dvoslivnog krova kuće; 8. portretima na zabatima sarkofaga s poklopcima tipa dvoslivnog krova kuće; 9. portretima na dužim stranama poklopaca tipa dvoslivnog krova kuće; 10. poklopcima oblika kline s ležećim pokojnicima.
U ovom se članku obrađuju oblici navedeni prije pod brojem 3. Ti su sarkofazi rasprostranjeni na velikim prostorima Male Azije. U Deimirciliu (prije Dösene, vjerojatno antički Imbrogion Kome), kod ceste Seleukija-Silifke prema Diokaisareia-Uzuncaburç (sl. 1-12; kraj 2.st.n. Kr.); u Canbazliu, istočno od Diokaisareje (sl. 16-20, kraj 2. st. n. Kr); u blizini sela Saǧliki Köyü, oko 15 km sjeverno od Tarsosa (sl. 21-24; početak 3. st. n. Kr.?); sarkofag u muzeju u Adani, na desnoj uzdužnoj strani kojega je prikazano poprsje muškarca (sl. 25-26, kraj 2. st. n. Kr.). Sarkofazi s poprsjima pronađeni su i u Pamphyliji, Pisidiji, Likaoniji, Afrodiziji a u jednom slučaju čak i u blizini Afiona, dakle u okolici Dokimeiona područja na kojem se razvila i proširila tzv. glavna skupina malosazijskih sarkoafaga. U Rimu i Ateni ne postoje paralele, a isto vrijedi i za primjere poprsja sa strana tabule iz Salone ili Sirmija kao i za nekoliko primjeraka s takvim poprsjima iz Beroje i Soluna. Poprsja se ne mogu objasniti utjecajima ili preuzimanjem
oblika s drugih područja. Predlošci su očito bili reljefni prikazi na nadgrobnim spomenicima Male Azije, na kojima su također često bila prikazivana poprsja pokojnika.

Ključne riječi

Mala Azija; rimsko carsko doba; radionica; sarkofag; portret

Hrčak ID:

37212

URI

https://hrcak.srce.hr/37212

Datum izdavanja:

23.5.2009.

Podaci na drugim jezicima: njemački engleski

Posjeta: 1.371 *