Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.21857/mzvkptlel9

Učinci tla u ekosustavu - niti živopisne tkanice Slavonije, Baranje i Srijema

Ferdo Bašić ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za prirodne znanosti, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 555 Kb

str. 7-33

preuzimanja: 92

citiraj


Sažetak

Rad je prilog obilježavanju Međunarodnog desetljeća tla Svjetske unije tloznanstvenih društava, u kojoj su hrvatski tloznanstvenici ostavili trag. Jedan od utemeljitelja je D. Gorjanović-Kramberger (1909); jedan od prvih udžbenika o tlu na svijetu napisan je na hrvatskom jeziku - „Zemljoznanstvo“ M. Kišpatića (1877) iz bogatog knjižnog fundusa Kraljevskog gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima; M. Gračanin je od 1931. do 1940. godine bio predsjednik Jugoslavenske sekcije te unije; V. Mihalić jedan je od utemeljitelja Međunarodne organizacije za istraživanje u obradi tla – ISTRO; Osijek je (V. Mihalić, I. Mušac, I. Jurić, I,. Žugec) bio domaćin 10. konferencije te organizacije; A. Butorac je bio višegodišnji član Upravnog odbora ISTRO-a i urednik časopisa Soil and Tilllage research; D. Jug utemeljitelj je i prvi predsjednik CROSTRO-a u Hrvatskoj; član mreže Europskog ureda za tlo ESBN-a (European Soil Bureau Network), nekovrstnog savjetodavnog tijela Europske komisije za gospodarenje tlom, bio je F. Bašić od 1998. do umirovljenja 2010., te je time pridonio osmišljavanju gospodarenja tlom i zaštiti tala u Europskoj uniji, a rad je nastavio S. Husnjak, te poslije A. Vranković, J. Martinović i B. Mayer, dok u znanosti o tlu u šumarstvu djeluje N. Pernar itd.
Promovirajući Međunarodno desetljeće tla Svjetska unija tloznanstvenih društava izdala je publikaciju naslova: Rješenje je pod stopama, u kojoj Winiwalter (2015) navodi kako je plug temelj kulture. Naime, od latinske riječi culter - crtalo pluga, oranje prethodi polaganju sjemena u tlo, potom ono klije i niče, a klorofil ponika Suncu daje znak za puštanje „u pogon“ jedinstvene (bio)kemijske „tvornice“– biljke, koja u „proizvodnom procesu“ kao jednu od „sirovina“ troši CO2, a osim hrane za sve heterotrofe, „proizvodi“ i u atmosferu vraća kisik i tako na Zemlji održava aerobiozu. Ta „tvornica“ je ključ održivog opstanka Homo sapiensa (plant-reliant sustainable survival of Homo sapiens) na zeleno-plavom planetu - Gei (Bašić, 2022).
Od sredine XIX. stoljeća, kada je utemeljitelj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, onodobni duhovni i politički prvak Hrvatske, đakovačko-srijemski biskup J. J. Strossmayer, izgovorio sintagmu „Hrvatska Toscana“, do danas na svakoj povijesnoj stepenici svjedočimo „energičnom koraku unatrag“ u poljoprivredi uništavanjem zatečenih naprednih i u pravilu velikih posjeda u vlasništvu vojnih zaslužnika, feudalnih vlastelina, obiteljskih zadruga, gubitnika u I., zatim u II. svjetskom ratu, a u poraću pak gospodarskog diva svog vremena „Agrokombinata“2. Nezaustavljivi niz u „bespuća sivila“ briše PIK Belje, koji tri stoljeća piše slavne stranice hrvatske povijesti, te potom slijedi: VUPIK, IPK Osijek, Đakovo, Vinkovci...), puno sile, malo (ako imalo) uma“. Držeći važnim za to pitanje senzibilizirati stručnu i širu javnost, kao u pitanja tla upućeni pripadnik 275. naraštaja, koji se uz „gromoglasni muk“ odgovornih i priljepaka iz koalicije i glasila osipa brže od suhog pijeska u pesti, držim obvezom upozoriti odgovorne, a da je živ, to bi neprijeporno učinio i B. Štancl: Tlo pod vašim nogama je dar Prirode/Stvoritelja, baštinjen od 274 naraštaja od početka sjediteljskog života i svjedok je ukorijenjenosti Hrvata u svoj povijesni prostor. Nadnaraštajna transtemporalna je obveza i pred Darivateljem i pred tim naraštajima čuvati ga pred naletima “vjetrova povijesti”, a odluke ključne za to nacionalno blago valja donositi samo glasom naroda na referendumu.

Ključne riječi

održivi opstanak temeljen na fotosintezi; privatizacijska destrukcija hrvatske poljoprivrede; učinci tla u ekosustavu.

Hrčak ID:

306246

URI

https://hrcak.srce.hr/306246

Datum izdavanja:

18.7.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 237 *