Skip to the main content

Professional paper

Veliki podatci

Nenad Breslauer ; Međimursko veleučilište u Čakovcu


Full text: croatian pdf 344 Kb

page 7-12

downloads: 78

cite


Abstract

U prvom dijelu rada definiran je pojam „veliki podatci“. Zatim je dan pregled upotrebe i izvora velikih podataka. Spomenute su najčešće tehnologije koje se koriste u radu s velikim skupovima podataka. U drugom dijelu rada definiran je pojam strojnoga učenja te su opisane tri vrste strojnog učenja: podržano učenje, nadzirano učenje i nenadzirano učenje. Dat je pregled najpopularnijih tehnologija koje se koriste za strojno učenje i njihove mogućnosti. U zaključku su sumirane osnovne misli rada.
Veliki podatci (eng. Big data) je popularni termin koji opisuje eksponencijalni rast dostupnosti strukturiranih i nestrukturiranih podataka. Veći broj podatka pridonosi točnijoj analizi. S obzirom na to „veliki podatci“ imaju veliko značenje za samo poslovanje i društvo. [1] Točnijom analizom dobivamo pouzdanije odluke što ujedno donosi veću efikasnost, smanjuje troškove i rizik poslovanja.
Veliki podatci su idealno rješenje za analizu strukturiranih, nestrukturiranih i polustrukturiranih podataka koji dolaze s različitih izvora.

Keywords

Big data, strojno učenje, Hadoop

Hrčak ID:

306582

URI

https://hrcak.srce.hr/306582

Publication date:

25.7.2023.

Visits: 150 *