Skip to the main content

Professional paper

Međuodnos kretanja tržišta nekretnina u Republici Hrvatskoj u vrijeme pandemije Covid-19 i kupovne moći stranih državljana te domicilnoga stanovništva

Jasna Genzić orcid id orcid.org/0000-0001-9262-0685 ; Sveučilište Libertas
Nenad Vudrić ; Sveučilište Libertas


Full text: croatian pdf 620 Kb

page 31-42

downloads: 210

cite


Abstract

Tržište nekretnina u Republici Hrvatskoj obuhvaća kupnju i prodaju stanova, kuća, poljoprivrednoga, šumskoga i građevinskoga zemljišta uz nekretnine vezane za obavljanje određenih djelatnosti. U fokusu tržišta je istraživanje kretanja ponude i potražnje, kako na kretanje ponude i potražnje djeluje pandemija virusa Covid-19 te opada li potražnja za nekretninama domicilnoga stanovništva u odnosu na strane državljane.
Promatrajući gospodarsku situaciju, smjer razvoja turizma, s obzirom na to da je Republika Hrvatska isključivo turistička destinacija, odnosi cijena, kao i omjeri prodanih stambenih jedinica u odnosu na prodana poljoprivredna zemljišta, oslikava stvarno stanje položaja nekretnina u Republici Hrvatskoj.
Uz pomoć državnih subvencija mladi se odlučuju za kupnju vlastite stambene nekretnine, ali u gradovima, dok ruralna područja ostaju i dalje neprepoznati dragulj Republike Hrvatske.

Keywords

nekretnine, Republika Hrvatska, pandemija virusa Sars-Cov-2 (Covid-19)

Hrčak ID:

306585

URI

https://hrcak.srce.hr/306585

Publication date:

25.7.2023.

Visits: 396 *