Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Provođenje višegodišnjega programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje od 2021. godine do 2030. godine

Lovro Gradišer ; RTK inženjering d.o.o.


Puni tekst: hrvatski pdf 788 Kb

str. 43-52

preuzimanja: 196

citiraj


Sažetak

Katastarska izmjera predstavlja postupak prikupljanja i obrade svih
potrebnih podataka u svrhu osnivanja katastarskih čestica, evidentiranja zgrada, evidentiranja posebnih pravnih režima na zemljištu i načina uporabe zemljišta. Rezultat katastarske izmjere je izrada katastarskog operata katastra nekretnina i osnivanje, odnosno obnova zemljišnih knjiga temeljem provedenih katastarskih izmjera.
Velik dio, oko 70 % područja Republike Hrvatske oslanja se još uvijek na Franciskanski katastar koji je uspostavljen još za vremena vladavine cara Franje I. u Austro-Ugarskoj monarhiji, a prema dostupnim podatcima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, 9.7 % površine Republike Hrvatske čine građevinska područja na kojima se odvija više od 80 % svih gospodarskih aktivnosti.
Takvo stanje evidencija o nekretninama usporava ili u nekim slučajevima čak sprječava pravni promet nekretninama, prepreka je pravnoj sigurnosti u prometu nekretninama i gospodarskom razvoju.
Iz toga razloga Državna geodetska uprava je predložila Vladi Republike Hrvatske višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja čija je glavna aktivnost obnova katastra i zemljišne knjige za oko 600 000 ha zemljišta i nekretnina u područjima Republike Hrvatske koja su značajna za razvoj gradova i općina, županija i države.
U radu su prikazani ciljevi višegodišnjega programa katastarskih izmjera građevinskih područja, kao i način provedbe i izvršenja samoga programa.

Ključne riječi

katastar, katastarska izmjera, katastar nekretnina

Hrčak ID:

306586

URI

https://hrcak.srce.hr/306586

Datum izdavanja:

25.7.2023.

Posjeta: 303 *