Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.28.2.3

Tatjana (Tanja) Valjo Žanić (Karlovac, 27. lipnja 1934. – Karlovac, 5. rujna 2003.)

Snježana Mirilović orcid id orcid.org/0000-0002-4518-1162 ; Opća bolnica Karlovac / Karlovac General Hospital, Andrije Štampara 3, Karlovac, Hrvatska / Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 818 Kb

str. 90-95

preuzimanja: 115

citiraj


Sažetak

Uvod: Sustavno prikupljenih i objavljenih podataka o školovanju i radu medicinskih sestara u Karlovcu ima vrlo malo. Većinom su ti podaci sastavni dijelovi monografija zdravstvenih ustanova te do sada tri objavljena pregledna rada o povijesti sestrinstva u Karlovcu. U ovom radu učinjena je rekonstrukcija života, školovanja i rada medicinske sestre Tatjane Valjo Žanić koja pruža uvid u mogućnosti školovanja i djelokrug rada medicinskih sestara pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.
Metode: Temelj za izradu rada bili su dokumenti pohranjeni u pismohrani Opće bolnice Karlovac, osobni dokumenti Tatjane Valjo Žanić, sinova usmena svjedočanstva, svjedočanstva bivših učenica Medicinske škole Karlovac i suradnika.
Rezultati: Tatjana Valjo Žanić završila je četiri razreda pučke škole i četiri razreda realne gimnazije u Karlovcu. Srednju medicinsku školu završila je u Splitu. Kao stipendistica Savjeta za narodno zdravlje i socijalnu politiku Narodne Republike Hrvatske, pohađala je postdiplomski studij za usavršavanje sestara pri Školi narodnog zdravlja Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Bila je stipendistica jednogodišnjeg usavršavanja u Engleskoj. Cijeli radni vijek provela je u Karlovcu. Bila je glavna sestra dječjeg odjela, glavna sestra Doma narodnog zdravlja, voditeljica patronažne službe, glavna sestra Medicinskog centra i glavna sestra patronažne službe. Radila je kao nastavnik u Školi za medicinske sestre i bila je v. d. ravnateljica Škole za higijeničare. Tijekom rada pohađala je nekoliko programa trajnog usavršavanja.
Zaključak: U promatranom razdoblju medicinskim sestrama bio je omogućen odlazak na stručna usavršavanja u domaće i inozemne zdravstvene ustanove. Tijekom tih edukacija bila im je isplaćivana plaća. Za rukovodeća radna mjesta raspisivani su javni natječaji s jasno definiranim uvjetima. Sustavno se pratio rad zaposlenika koji se evaluirao na godišnjoj razini. Ustanove su, sukladno rezultatima rada zaposlenika, omogućivale isplatu jednokratne novčane nagrade. Prema navodima medicinskih sestara možemo pretpostaviti da su krajem 60-ih godina prošlog stoljeća zdravstvene ustanove u Karlovcu otvarale malo novih radnih mjesta za medicinske sestre.

Ključne riječi

Tatjana Valjo Žanić; Karlovac; obrazovanje medicinskih sestara; povijest sestrinstva; stipendije

Hrčak ID:

307241

URI

https://hrcak.srce.hr/307241

Datum izdavanja:

17.8.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 334 *