Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Pokreti, udruge, zajednice - karizmatska 'neredovitost' i crkvena normativnost

Miron Sikirić ; Franjevačka teologija - visokoškolska ustanova Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 335 Kb

str. 285-301

preuzimanja: 2.363

citiraj


Sažetak

Gotovo neprestano slušamo, čitamo ili pak sami možemo iskusiti onu latentnu napetost između zakona i evanđelja, prava i ljubavi, između kontingentnog i transcendentnog, univerzalnog i partikularnog, povijesnog i eshatološkog, institucionalnog i karizmatskog. Još uvijek se provlači kratkovidna shema, koju je nametnula određena filozofija religije, a koja odnos karizme i institucije svodi na sukob između pojedinca i autoriteta.
Karizma se uvijek daje unutar Crkve kao institucije da joj pomogne u ostvarivanju ravnoteže koja je prirođena njezinoj polarnosti. Pozivajući ju na apsolutno prvenstvo Duha i relativizirajući njezinu vlast kako ne bi postala apsolutno autarkična, karizma oživljava instituciju, pomažući joj svladati napast natjecanja za svakom vrstom vlasti, što se u Crkvi gotovo uvijek pretvaralo u prednost hijerarhije nad laicima i, samo katkada, laika nad hijerarhijom.
S obzirom na odnos između Crkve kao vidljive institucije i karizme, ne bi smjelo biti ni apsolutizacije, a ni pretjerane intimnosti. Nema mjesta nikakvom sukobu između jednog i drugog elementa, između Crkve ljubavi i one prava. Karizma nikad ne rađa sukobima ni crkvenim revolucijama i prevratima nego prije prizivom na eshatološki zov Crkve, podržava instituciju u traženju vlastitog jedinstva, koje stalno ugrožava latentna antinomija. Odnos »uzajamne imanentnosti« između karizme i institucije ujedno je i pokazatelj metodologije i »stila« u ostvarivanju karizmi. U tom ostvarivanju ne bi smjelo nikada nedostajati brige za »objektivno« ni priziva na autentičnu vjeru; napokon, ne bi nikada smjelo nedostajati nužnosti da se svaka karizma stavi u služenje misterija Crkve.

Ključne riječi

karizma; institucija; konstitucija; crkveni pokreti; udruge; Drugi vatikanski koncil; ekleziologija; Zakonik kanonskoga prava -1983.; teritorijalnost

Hrčak ID:

28226

URI

https://hrcak.srce.hr/28226

Datum izdavanja:

12.8.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.215 *