Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Crkveni pokreti u životu Crkve u Hrvatskoj

Josip Baloban ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 338 Kb

str. 347-364

preuzimanja: 3.809

citiraj


Sažetak

U svom danku autor ukazuje da crkveni pokreti u Hrvatskoj zaslužuju posebnu analizu, premda ih treba prosuđivati u odnosu prema crkvenim modelima i prema laičkom pitanju uopće. S obzirom na hrvatsku situaciju autor se referira i na jedino dosad objavljeno empirijsko istraživanje koje govori o fenomenologiji crkvenih pokreta u Hrvatskoj.
Autor konstatira da se Katolička crkva u Hrvatskoj poslije Drugoga vatikanskog koncila nije zatvorila poticajima Duha Svetoga, ali nije uspjela posve oživotvoriti sve koncilske ideje. U postkoncilskom razdoblju u Hrvatsku se »uvoze« pojedini duhovni pokreti iz inozemstva. Uz njih nastaju i hrvatska autohtona duhovna gibanja, koja promiču hrvatski svećenici, primjerice molitvene skupine i seminari za osnovno religiozno iskustvo. I treće, u Hrvatskoj novi zamah doživljavaju i pojedina klasična duhovna gibanja, koja su obogaćena koncilskim idejama i reformama.
Druga je autorova konstatacija da su crkveni pokreti još uvijek više na rubu nego u samom središtu hrvatske Crkve. To je povezano s više uzroka, primjerice od nedovoljnog zanimanja za pokrete, neelastičnosti članova i voditelja tih pokreta u odnosu na postojeće klasične crkvene strukture, kao i ponašanje crkvenih pastira - od biskupa do svećenika prema tim postkoncilskim gibanjima. U članku se jasno ukazuje na to da su ta gibanja crkveni i društveni fakticitet u Hrvatskoj s kojima se ozbiljno mora računati u pastoralu.
Treća konstatacija ukazuje da postoje ozbiljne neuralgične točke između crkvenih pokreta i Crkve u Hrvatskoj: (ne)problematičan odnos pokreta prema crkvenoj hijerarhiji, i obratno; (ne)uključenost pokreta u župne zajednice; nedovoljna aktivnost pokreta na društvenoj razini itd.
Stoga autor predlaže da se crkveni pokreti, zajedno s ostalim laičkim udrugama, međusobno umreže, napuste »crkvenu introvertiranost«, odnosno »crkveni geto« i odvažnije zakoraknu na »društveni areopag«, a istodobno da se pokrenu nedovršene unutarcrkvene rasprave o laičkom pitanju u Hrvatskoj uopće, te da se intenzivira teološka izobrazba vjernika laika.

Ključne riječi

crkveni pokreti; crkvena hijerarhija; vjernici laici; pastiri-svećenici; crkvenost; suradnja; župni pastoral

Hrčak ID:

28229

URI

https://hrcak.srce.hr/28229

Datum izdavanja:

12.8.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.999 *