Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1786

Prehrana kokoši obogaćena sušenom ili svježe ubranom biljkom Talinum triangulare: učinak na proizvodnju i lipidni profil jaja

Chinwe Justina Aronu ; Department of Animal Health and Production, Faculty of Veterinary Medicine, University of Nigeria, Nsukka, Enugu State, Nigeria
John Ositadinma A. Okoye ; Department of Pathology and Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Nigeria, Nsukka, Enugu State, Nigeria
John Ikechukwu Ihedioha ; Department of Pathology and Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Nigeria, Nsukka, Enugu State, Nigeria
Silvanus Maduka Anika ; Department of Physiology and Pharmacology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Nigeria, Nsukka, Enugu State, Nigeria


Puni tekst: engleski pdf 592 Kb

str. 317-328

preuzimanja: 152

citiraj


Sažetak

U ovom su radu istraženi komparativni učinci dodatka prehrani sušene i svježe biljke Talinum triangulare (Tt) na proizvodnju i kvalitetu jaja kokoši nesilica. Ukupno je 210 kokoši u dobi od 18 tjedana nasumično podijeljeno u sedam pokusnih skupina: A1 , A2 , A3 , B1 , B2 , B3 te C. Vodeni ekstrakti dobiveni od sušene biljke Talinum triangulare primijenjeni su u dozama od 62,5, 250 i 1000 mg/L u skupini A (A1 , A2 , and A3 ), dok su ekstrakti dobiveni od svježe ubrane biljke Tt u istim dozama primijenjeni u skupini B (B1 , B2 , i B3 ). Kokoši u skupini C (CC) poslužile su kao kontrolna skupina i nisu dobile dodatak prehrani. Stopa nesivosti i lipidni profil jaja određeni su u dvomjesečnim intervalima prema standardnim postupcima. Dodatak ekstrakta Tt prehrani kokoši znakovito je povećao proizvodnju jaja uz povećanu stopu nesenja u skupinama A i B. Osim toga znakovito je smanjena (P<0,05) koncentracija lipoproteina niske gustoće (LDL), a povećana koncentracija lipoproteina visoke gustoće (HDL) u skupinama koje su dobivale dodatak prehrani (A i B). Prehrana s dodatkom ektrakta dobivenog od sušene biljke Tt u dozama od 250 i 1000 mg/L povećala je broj snesenih jaja i rezultirala proizvodnjom jaja s nižim LDL-om i višim HDL-om. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnili točni mehanizmi koji se nalaze u podlozi ovog hipolipidemijskog principa i povećanja proizvodnje jaja.

Ključne riječi

kokoši; dodatak prehrani; Talinum triangulare; proizvodnja jaja; kolesterol

Hrčak ID:

307408

URI

https://hrcak.srce.hr/307408

Datum izdavanja:

16.8.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 608 *