Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/24.3.3844
Percepcija okolišnog i poslovnog rizika i preferencije prema strategijama za upravljanje rizikom - prikaz rezultata na uzorku proizvođača avokada u Turskoj primjenom tehnike snježne grude
Mario NJAVRO
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Management and Rural Entrepreneurship, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ozgun Ezgi PEKIN
; Turkish Standards Institution, Necatibey 112, 06100 Ankara, Turkiye
Tajana ČOP
orcid.org/0000-0002-1792-263X
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Management and Rural Entrepreneurship, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Rastuća popularnost proizvodnje avokada stvorila je lošu reputaciju u raznim dijelovima svijeta u pogledu okoliša. Povećanje proizvodnje avokada također je primijećeno u Turskoj, gdje su nedavno povećane površine i količina proizvodnje. Glavni cilj rada je utvrditi percepciju proizvodnih, okolišnih i poslovnih rizika i istražiti strategije za upravljanje rizicima koje poljoprivrednici smatraju važnim, te prikazati pokriće varijabilnog troška proizvodnje avokada u Turskoj. Intervjui su provedeni među 15 poljoprivrednika (slučajeva) iz Turske mediteranske regije kako bi se utvrdila percepcija rizika, strategije upravljanja rizicima i prikupili podaci za brzi izračun poslovnih rezultata proizvođača avokada. Podaci intervjua analizirani su pomoću deskriptivne statistike, a kalkulacije pomoću pokrića varijabilnog troška. Glavni rizici u proizvodnji su jaki vjetrovi, gljivični napadi i ožegotine od sunca, dok su pljačka, promjene poljoprivredne politike i nedostatak informacija te nesigurnost opskrbe glede izvoza glavni poslovni rizici. Značajni okolišni rizici su iscrpljivanje izvora vode i krčenje šuma. Glavne strategije upravljanja rizicima poljoprivrednika za održivu proizvodnju avokada u Turskoj su vjetrozaštitni pojasi, mreže za zasjenjivanje i prevlake od lateksa, poljoprivredno osiguranje, sustavi za zaštitu i sigurnost, jačanje poljoprivrednih zadruga. Najvažnije strategije upravljanja okolišnim rizicima su upravljanje vodama, navodnjavanje podstabala, korištenje tehnoloških aplikacija za navodnjavanje. Proizvodnja avokada u Turskoj obećavajuće je tržište, ali pod uvjetima holističkog upravljanja vrijednosnim lancem i poticajnog okruženja uključujući nacionalno udruženje proizvođača, održive sheme certificiranja i vladinu kontrolu korištenja vode i krčenja šuma.
Ključne riječi
proizvodnja avokada; upravljanje rizikom; percepcija rizika; okolišni rizici; rizici
Hrčak ID:
308207
URI
Datum izdavanja:
8.9.2023.
Posjeta: 704 *