Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5552/drvind.2023.0059

Fizička i kemijska svojstva gorskog bambusa (Yushania alpina) uzgojenoga u Etiopiji

Mahadi Mussa ; Ethiopian Forestry Development, Addis Ababa, Ethiopia
Getachew Desalegn ; Ethiopian Forestry Development, Addis Ababa, Ethiopia
Gemechu Kaba ; Ethiopian Forestry Development, Addis Ababa, Ethiopia
Anteneh Tesfaye ; Ethiopian Forestry Development, Addis Ababa, Ethiopia


Full text: english pdf 607 Kb

page 287-296

downloads: 136

cite


Abstract

Bambus je trenutačno najbrže rastuća biljka u svijetu, što je čini najboljom alternativom za budući izvor drvnih vlakana. Ovom je studijom istraživan utjecaj staništa i visine bambusa Yushania alpina, uzgojenoga u Etiopiji, na fizička i kemijska svojstva njegove stabljike. Uzorci Yushania alpina stari tri do pet godina skupljeni su sa staništa Hagere-Selam i Rebu-Gebeya. Stabljike su podijeljene na tri jednake duljine (baza, sredina i vrh) na kojima su istraživane varijacije fizičkih i kemijskih svojstava stabljike s obzirom na dva staništa i visinu bambusa. Rezultati su pokazali da su prosječne vrijednosti sadržaja vode, gustoće te tangentnoga i uzdužnog utezanja stabljike Yushania alpina sa staništa Hagere-Selam i Rebu-Gebeya bile 91,78 i 80,32 %; 0,65 i 0,63 g/cm3; 6,63 i 5,84 % te 0,63 i 0,56 %, a prosječne vrijednosti sadržaja celuloze, lignina, ekstraktiva i pepela sa staništa Hagere-Selam i Rebu-Gebeya bile su 52,84 i 50,71 %; 26,55 i 26,04 %; 8,41 i 8,02 % te 1,95 i 2,17 %. Rezultati su pokazali da je stanište utjecalo na sadržaj vode, gustoću te sadržaj celuloze, lignina, ekstraktiva i pepela u stabljikama Yushania alpina, ali ne i na tangentno i uzdužno utezanje. Visina stabljike Yushania alpina utjecala je na sadržaj vode, gustoću, tangentno i uzdužno utezanje te na sadržaj celuloze, lignina, ekstraktiva i pepela. Za oba staništa utvrđen je najveći sadržaj vode, tangentno i uzdužno utezanje te sadržaj pepela u bazi stabljike, a najmanji u vrhu stabljike. Nadalje, u vrhu stabljike s oba staništa primijećena je najveća gustoća, sadržaj celuloze i ekstraktiva, a najmanje su vrijednosti izmjerene u bazi stabljike. Varijacije fizičkih i mehaničkih svojstava s obzirom na stanište i visinu stabljike utječu na upotrebu stabljike Yushania alpina u industriji i za završne proizvode.

Keywords

bambus (Yushania alpina); gustoća; celuloza; lignin; sadržaj vode; utezanje

Hrčak ID:

308489

URI

https://hrcak.srce.hr/308489

Publication date:

29.9.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 307 *