Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drvind.2023.0076

Odabrana kemijska i fizička svojstva drvne sječke od borovine inokulirane plijesnima Aspergillus i Penicillium

Radosław Mirski ; Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland
Jakub Kawalerczyk orcid id orcid.org/0000-0002-5539-1841 ; Faculty of Forestry and Wood Technology, Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland
Dorota Dziurka orcid id orcid.org/0000-0001-6197-7825 ; Faculty of Forestry and Wood Technology, Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland
Kinga Stuper-Szablewska ; Faculty of Forestry and Wood Technology, Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland
Joanna Walkiewicz ; Faculty of Forestry and Wood Technology, Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland


Puni tekst: engleski pdf 754 Kb

str. 317-326

preuzimanja: 128

citiraj


Sažetak

Plijesni rodova Aspergillus i Penicillium najčešće se razvijaju na površini svježe pripremljene drvne sječke tijekom skladištenja, zbog čega se takva sječka često smatra nekvalitetnim materijalom i spaljuje se. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio istražiti utjecaj zaraženosti drvne sječke plijesnima rodova Aspergillus i Penicillium na njezina osnovna kemijska i fizička svojstva kao što su kemijska struktura (ispitano FTIR spektroskopijom), gubitak mase i higroskopnost nakon ikubacije od tri, šest i devet tjedana. Na temelju vizualne procjene i analize sadržaja ergosterola, utvrđeno je ddrvne sječke. Međutim, na FTIR spektrima je uočeno da plijesni nisu uzrokovale promjene u kemijskoj strukturi drva. Nadalje, nije uočen gubitak mase niti znatno povećanje higroskopnosti drva. Stoga se može zaključiti da je drvna sječka od borovine zaražena promatranim rodovima plijesni upotrebljiv materijal za različite primjenea je inokulacija drvne sječke plijesnima prouzročila intenzivan razvoj plijesni na površini

Ključne riječi

plijesan; drvna sječka; FTIR spektroskopija; gubitak mase; higroskopnost

Hrčak ID:

308492

URI

https://hrcak.srce.hr/308492

Datum izdavanja:

29.9.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 289 *