Drvna industrija, Vol. 74 No. 3, 2023.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drvind.2023.0076
Odabrana kemijska i fizička svojstva drvne sječke od borovine inokulirane plijesnima Aspergillus i Penicillium
Radosław Mirski
; Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland
Jakub Kawalerczyk
orcid.org/0000-0002-5539-1841
; Faculty of Forestry and Wood Technology, Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland
*
Dorota Dziurka
orcid.org/0000-0001-6197-7825
; Faculty of Forestry and Wood Technology, Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland
Kinga Stuper-Szablewska
; Faculty of Forestry and Wood Technology, Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland
Joanna Walkiewicz
; Faculty of Forestry and Wood Technology, Poznań University of Life Sciences, Poznań, Poland
* Dopisni autor.
Sažetak
Plijesni rodova Aspergillus i Penicillium najčešće se razvijaju na površini svježe pripremljene drvne sječke tijekom skladištenja, zbog čega se takva sječka često smatra nekvalitetnim materijalom i spaljuje se. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio istražiti utjecaj zaraženosti drvne sječke plijesnima rodova Aspergillus i Penicillium na njezina osnovna kemijska i fizička svojstva kao što su kemijska struktura (ispitano FTIR spektroskopijom), gubitak mase i higroskopnost nakon ikubacije od tri, šest i devet tjedana. Na temelju vizualne procjene i analize sadržaja ergosterola, utvrđeno je ddrvne sječke. Međutim, na FTIR spektrima je uočeno da plijesni nisu uzrokovale promjene u kemijskoj strukturi drva. Nadalje, nije uočen gubitak mase niti znatno povećanje higroskopnosti drva. Stoga se može zaključiti da je drvna sječka od borovine zaražena promatranim rodovima plijesni upotrebljiv materijal za različite primjenea je inokulacija drvne sječke plijesnima prouzročila intenzivan razvoj plijesni na površini
Ključne riječi
plijesan; drvna sječka; FTIR spektroskopija; gubitak mase; higroskopnost
Hrčak ID:
308492
URI
Datum izdavanja:
29.9.2023.
Posjeta: 834 *