Drvna industrija, Vol. 74 No. 3, 2023.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drvind.2023.0082
Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje eteričnih ulja dobivenih iz dijelova biljke Juniperus excelsa M. Bieb.
Emrah Saruhan
; Gümüşhane University, Gümüşhane, Turkey
Mehmet Öz
orcid.org/0000-0001-8392-4476
; Gümüşhane University, Gümüşhane, Turkey
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Ovo je istraživanje provedeno kako bi se utvrdio kemijski sastav te antibakterijska i antifungalna svojstva eteričnog ulja dobivenoga iz dijelova biljke Juniperus excelsa M. Bieb. Za potrebe ove studije eterična ulja češera, iglica i grančica biljke J. excelsa, koja je prirodno uzgojena u pokrajini Gümüşhane, dobivena su metodom hidrodestilacije u uređaju tipa Clevenger. Kemijski sastav eteričnih ulja određen je analizom na uređaju GC-MS/FID. Osim toga, disk-difuzijskom metodom ispitano je antimikrobno djelovanje eteričnih ulja na 23 različita mikroorganizma. Analizom eteričnog ulja biljke J. excelsa utvrđeno je da je postotak prinosa eteričnog ulja u češerima, iglicama i grančicama bio (redom) 5,88 % 2,00 % i 0,62 %. Najzastupljeniji glavni spoj pronađen u eteričnim uljima češera, iglica i grančica jest α-pinen. Rezultat analize eteričnih ulja češera, iglica i grančica biljke J. excelsa pokazao je da su postotno najzastupljenija kemijska klasa monoterpeni. U ispitivanju antimikrobne aktivnosti provedenome na eteričnim uljima dijelova biljke J. excelsa ustanovljeno je da češeri, iglice i grančice imaju snažno antimikrobno djelovanje na bakterije, kvasce i plijesni Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Penicillum expansum i Saccharomyces cerevisiae.
Ključne riječi
antimikrobna aktivnost; kemijski sastav; GC-MS; eterično ulje; Juniperus excelsa M. Bieb.
Hrčak ID:
308494
URI
Datum izdavanja:
29.9.2023.
Posjeta: 840 *