Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drvind.2023.0082

Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje eteričnih ulja dobivenih iz dijelova biljke Juniperus excelsa M. Bieb.

Emrah Saruhan ; Gümüşhane University, Gümüşhane, Turkey
Mehmet Öz orcid id orcid.org/0000-0001-8392-4476 ; Gümüşhane University, Gümüşhane, Turkey *

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 772 Kb

str. 347-357

preuzimanja: 247

citiraj


Sažetak

Ovo je istraživanje provedeno kako bi se utvrdio kemijski sastav te antibakterijska i antifungalna svojstva eteričnog ulja dobivenoga iz dijelova biljke Juniperus excelsa M. Bieb. Za potrebe ove studije eterična ulja češera, iglica i grančica biljke J. excelsa, koja je prirodno uzgojena u pokrajini Gümüşhane, dobivena su metodom hidrodestilacije u uređaju tipa Clevenger. Kemijski sastav eteričnih ulja određen je analizom na uređaju GC-MS/FID. Osim toga, disk-difuzijskom metodom ispitano je antimikrobno djelovanje eteričnih ulja na 23 različita mikroorganizma. Analizom eteričnog ulja biljke J. excelsa utvrđeno je da je postotak prinosa eteričnog ulja u češerima, iglicama i grančicama bio (redom) 5,88 % 2,00 % i 0,62 %. Najzastupljeniji glavni spoj pronađen u eteričnim uljima češera, iglica i grančica jest α-pinen. Rezultat analize eteričnih ulja češera, iglica i grančica biljke J. excelsa pokazao je da su postotno najzastupljenija kemijska klasa monoterpeni. U ispitivanju antimikrobne aktivnosti provedenome na eteričnim uljima dijelova biljke J. excelsa ustanovljeno je da češeri, iglice i grančice imaju snažno antimikrobno djelovanje na bakterije, kvasce i plijesni Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Penicillum expansum i Saccharomyces cerevisiae.

Ključne riječi

antimikrobna aktivnost; kemijski sastav; GC-MS; eterično ulje; Juniperus excelsa M. Bieb.

Hrčak ID:

308494

URI

https://hrcak.srce.hr/308494

Datum izdavanja:

29.9.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 840 *