Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1751

Učinci konjske rotkvice (Moringa oleifera) kao dodatka prehrani na antioksidacijski status junica križanki različitih pasmina

Asif N. Sherasiya ; Animal Nutrition Research Station, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
Pravin M. Lunagariya ; Livestock Research Station, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
Jigar H. Patel ; Livestock Research Station, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
Mohsinkhan M. Pathan ; Dept. of Veterinary Biochemistry & Physiology, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
Mahesh M. Chaudhary ; Livestock Research Station, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
Malhar R. Khant ; Livestock Research Station, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat


Full text: english pdf 569 Kb

page 399-406

downloads: 58

cite


Abstract

Ovo je istraživanje provedeno kako bi se procijenio antioksidacijski učinak konjske rotkvice (Moringa oleifera) kao zamjene za mješavinu koncentrata u hranidbi junica križanki različitih pasmina. Na temelju tjelesne mase i dobi, junice (n=21) su razvrstane u tri pokusne skupine. Lišće (84%) i mekše grančice (16%) konjske rotkvice izmiješane su kako bi se pripremio obrok za istraživane životinje. U formulaciji mješavine (T1) upotrijebljena je mješavina koncentrata u količini od 50%, mljeveni orašasti plodovi 23%, Hybrid Napier 25%, mineralna mješavina 1 % i obična sol 1 %. Pripreljena smjesa koncentrata zamijenjena je obrokom s konjskom rotkvicom u omjeru 5,0% i 7,5% za skupine T2 i T3. Od svake je junice uzet uzorak pune krvi ujutro prije hranjenja i pojenja na početku (0. dan), sredinom (60. dan) i na kraju pokusa (126. dan). Nije bilo statistički znakovite razlike (P>0,05) u ukupnom broju leukocita i eritrocita, hematokritu te broju trombocita među pokusnim skupinama i vrijednosti su bile unutar fiziološkog raspona. Ni u vrijednostima serumskog albumina, glukoze, kreatinina, ureje, alkalne fosfataze, alanin-aminotransaminaze, kalcija i fosfora nije bilo statistički znakovite razlike među pokusnim skupinama. Dodatak prehrani konjske rotkvice međutim rezultirao je porastom proteina u serumu (P0,05) pri hranjenju obrocima s dodatkom konjske rotkvice. Prehrana s 5,0 i 7,5% dodatka konjske rotkvice koja je zamijenila visokoproteinsku koncntriranu mješavinu u obrocima junica nije utjecala na njihove hematološke i biokemnijske pokazatelja kao ni na njihov antioksidacijski kapacitet čije neznatno povećanje nije bilo statistički znakovito (P>0,05).

Keywords

antioksidant; junice križanci; hematologija; bubrežna i jetrena funkcija; obrok s dodatkom Moringa oleifera

Hrčak ID:

308822

URI

https://hrcak.srce.hr/308822

Publication date:

15.9.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 216 *