Veterinary Archives, Vol. 93 No. 4, 2023.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1751
Učinci konjske rotkvice (Moringa oleifera) kao dodatka prehrani na antioksidacijski status junica križanki različitih pasmina
Asif N. Sherasiya
; Animal Nutrition Research Station, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
Pravin M. Lunagariya
; Livestock Research Station, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
Jigar H. Patel
; Livestock Research Station, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
Mohsinkhan M. Pathan
; Dept. of Veterinary Biochemistry & Physiology, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
Mahesh M. Chaudhary
; Livestock Research Station, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
Malhar R. Khant
; Livestock Research Station, College of Veterinary Science and Animal Husbandry, Anand Agricultural University, Anand, Gujarat
Abstract
Ovo je istraživanje provedeno kako bi se procijenio antioksidacijski učinak konjske rotkvice (Moringa oleifera) kao zamjene za mješavinu koncentrata u hranidbi junica križanki različitih pasmina. Na temelju tjelesne mase i dobi, junice (n=21) su razvrstane u tri pokusne skupine. Lišće (84%) i mekše grančice (16%) konjske rotkvice izmiješane su kako bi se pripremio obrok za istraživane životinje. U formulaciji mješavine (T1) upotrijebljena je mješavina koncentrata u količini od 50%, mljeveni orašasti plodovi 23%, Hybrid Napier 25%, mineralna mješavina 1 % i obična sol 1 %. Pripreljena smjesa koncentrata zamijenjena je obrokom s konjskom rotkvicom u omjeru 5,0% i 7,5% za skupine T2 i T3. Od svake je junice uzet uzorak pune krvi ujutro prije hranjenja i pojenja na početku (0. dan), sredinom (60. dan) i na kraju pokusa (126. dan). Nije bilo statistički znakovite razlike (P>0,05) u ukupnom broju leukocita i eritrocita, hematokritu te broju trombocita među pokusnim skupinama i vrijednosti su bile unutar fiziološkog raspona. Ni u vrijednostima serumskog albumina, glukoze, kreatinina, ureje, alkalne fosfataze, alanin-aminotransaminaze, kalcija i fosfora nije bilo statistički znakovite razlike među pokusnim skupinama. Dodatak prehrani konjske rotkvice međutim rezultirao je porastom proteina u serumu (P0,05) pri hranjenju obrocima s dodatkom konjske rotkvice. Prehrana s 5,0 i 7,5% dodatka konjske rotkvice koja je zamijenila visokoproteinsku koncntriranu mješavinu u obrocima junica nije utjecala na njihove hematološke i biokemnijske pokazatelja kao ni na njihov antioksidacijski kapacitet čije neznatno povećanje nije bilo statistički znakovito (P>0,05).
Keywords
antioksidant; junice križanci; hematologija; bubrežna i jetrena funkcija; obrok s dodatkom Moringa oleifera
Hrčak ID:
308822
URI
Publication date:
15.9.2023.
Visits: 216 *