Veterinarski arhiv, Vol. 93 No. 4, 2023.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1759
Učinkovitost biljnih dodataka prehrani na svojstva trupa, masnokiselinski sastav i kvalitetu mesa tovnih pilića
Gudapureddy Vijaya Bhaskar Reddy
; Department of Livestock Products Technology, College of Veterinary Science, Sri Venkateswara Veterinary University, Tirupathi, Andhra Pradesh, India.
Pidugu Amaravathi
; Department of Livestock Products Technology, College of Veterinary Science, Sri Venkateswara Veterinary University, Tirupathi, Andhra Pradesh, India.
Bhaskar Ganguly
; Ayurvet Limited, Katha (Vill), Baddi (P.O) Solan (Dist), India
Arub Ratan Sen
; ICAR-National Research Center on Meat, Chengicherla, Hyderabad, Telangana, India
Bandaru Venkata Vivekananda Reddy
; Department of Livestock Products Technology, College of Veterinary Science, Sri Venkateswara Veterinary University, Tirupathi, Andhra Pradesh, India
Sažetak
Ovo je istraživanje provedeno kako bi se ustanovio učinak dviju biljnih formulacija, AV/LMP/10 (skupina T1) (češnjak, Allium sativum) i AV/HLP/16 (skupina T2) (mješavina dobivena od stabla smirne mukul (Commiphora mukul) i piskavice (Trigonella foenum-graecum) u omjeru 50 : 50 %) na svojstva trupa, kemijski sastav - uključujući lipidni status i masnokiselinski sastav te kvalitetu mesa Vencobb 400 tovnih pilića. U odnosu na piliće kontrolne skupine i onih hranjenih formulacijom AV/LMP/10 (T1), pilići hranjeni formulacijom AV/HLP/16 (T2) imali su znakovito (P<0,05) kvalitetnija svojstva trupa s obzirom na tjelesnu masu prije usmrćivanja te dijelove trupa kao što su glava, vrat, bataci, koža, organi trbušne šupljine, crijeva, iznutrice i veleprodajni komadi pilića. Tovni pilići u skupini T2 imali su znakovito veći (P<0,01) postotak mesa od kontrolne skupine i skupine T1. Meso pilića iz skupine T2 imalo je znakovito veći (P<0,01) sadržaj vode i proteina te manji sadržaj masti od pilića u kontrolnoj skupini. Meso tovnih pilića u skupini T2 imalo je znakovito manje vrijednosti (P<0,01) triglicerida i veće vrijednosti fosfolipida i kolesterola nego meso pilića u kontrolnoj skupini. Znakovit je bio porast (P<0,01) postotka miristinske, palmitinske, oleinske, palmitoleinske, linoleinske i behenske kiseline te smanjenje vrijednosti stearinske kiseline u mesu tovnih pilića iz skupine T2. Dodatak biljne formulacije u skupini T2 znakovito je poboljšao (P<0,01) fizikalno-kemijska i senzorička svojstva mesa tovnih pilića. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da dodatak biljnih formulacija prehrani tovnih pilića znakovito utječe na svojstva trupa, kemijski - uključujući lipidni i masnokiselinski sastav te kvalitetu mesa pilića u odnosu na kontrolnu skupinu.
Ključne riječi
tovni pilići; biljni dodaci prehrani; svojstva trupa; kvaliteta mesa
Hrčak ID:
308827
URI
Datum izdavanja:
15.9.2023.
Posjeta: 247 *