Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31298/sl.147.9-10.4

Utjecaj hrastove mrežaste stjenice Corythucha arcuata na visinu biljaka hrasta lužnjaka ovisno o načinu podmlađivanja

Milan Drekić orcid id orcid.org/0000-0003-3044-3315 ; Institute of Lowland Forestry and Environment, University of Novi Sad, Serbia
Branislav Kovačević ; Institute of Lowland Forestry and Environment, University of Novi Sad, Serbia
Leopold Poljaković Pajnik ; Institute of Lowland Forestry and Environment, University of Novi Sad, Serbia
Andrej Pilipović ; Institute of Lowland Forestry and Environment, University of Novi Sad, Serbia
Marina Milović ; Institute of Lowland Forestry and Environment, University of Novi Sad, Serbia
Vid Rađević ; FE Vojvodinašume, Petrovaradin, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 1.306 Kb

str. 457-463

preuzimanja: 81

citiraj


Sažetak

Sažetak
Hrastova mrežasta stjenica Corythucha arcuata novi je štetnik hrastova u Europi, unešena je 2000. godine iz Sjeverne Amerike. Štete uzrokuju imago i ličinke koje se hrane sišući biljne sokove s donje strane lišća. U radu je analiziran utjecaj hrastove mrežaste stjenice na rast mladih hrastovih biljaka. Pokus je postavljen u ožujku 2019. u dvije varijante, od kojih je prva bila praćenje utjecaja napada stjenice na prosječnu visinu podmlatka hrasta lužnjaka na površini sa završenom oplodnom sječom, odnosno u sjeni djela stare šume koji ostaje za dovršnu sječu, a druga je bio praćenje utjecaja napada stjenice na prosječnu visinu podmlatka koji je rastao na otvorenom prostoru (Slika1,2). U obje varijante pokusa na četiri pokusne površine je uporabljen insekticid tiametoksam radi suzbijanja hrastove stjenice, a preostale četiri nisu tretirane, već su bile izložene napadu stjenice. Procjene intenziteta napada hrastove stjenice provedene su krajem lipnja, srpnja i kolovoza 2019., 2020. i 2021. godine. Mjerenje visine tretiranih i netretiranih biljaka u obje varijante pokusa obavljeno je na kraju vegetacije 2019, 2020 i 2021. godine.
Istraživanja su pokazala znatno manji intenzitet napada hrastove stjenice na podmladak hrasta koji je rastao na čistini u odnosu na podmladak ispod starih stabala hrasta lužnjaka (Slika 3). U prvoj godini nije bilo značajnih razlika u prosječnoj visini tretiranih i netretiranih mladica u sjeni, ali su značajne razlike uočene nakon dvije i tri godine, što ukazuje na kumulativni učinak napada stjenice na visinu hrastovog podmlatka (Slike 6,7,8). Tijekom trogodišnjeg istraživanja nisu utvrđene značajne razlike u prosječnoj visini biljaka između tretiranih i netretiranih pokusnih ploha na otvorenom, što je rezultat značajno slabijeg napada stjenica na čistini. Podmladak hrasta lužnjaka na čistini je puno viši od podmlatka u sjeni starih hrastova, što je izravan utjecaj svjetla na biljake. To ukazuje da je s obzirom na manji intenzitet napada hrastove stjenice i brži rast biljaka pri punoj svjetlosti, povoljnije izvršiti obnovu na čistini ili je potrebno obaviti dovršnu sječu prije pojave hrastovog podmlatka. Podmladak hrasta lužnjaka koji se razvija ispod stabala stare sastojine nakon oplodne sječe potrebno je zaštititi od stjenice dok je u sjeni.

Ključne riječi

hrastova mrežasta stjenica; štete; Quercus robur; obnavljanje; visina; pomladak

Hrčak ID:

309380

URI

https://hrcak.srce.hr/309380

Datum izdavanja:

31.10.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 246 *